Környezetvédelem

Animáción látható, ahogy Floridát betemeti a víz

2017.07.25. - 12:50  |  Nincs hozzászólás

Az elmúlt években rengeteg új információhoz jutottunk a bolygónk állapotával kapcsolatban, és az a szomorú igazság, hogy elenyésző volt a jó hírek száma. A bizonyítottan ember által okozott klímaváltozásnak számtalan következményét ismerjük, és még rengeteget nem, ennek ellenére nem teszünk semmit.

A probléma főként annak tudható be, hogy a változás igen lassú, ezért az emberek nem érzékelik azt, sokan pedig a mezei számokból és nyers adatokból nem tudják leszűrni, pontosan mekkora is a gond. Még 2015-ben a NASA mérte fel a Föld vizeinek állapotát, és azt derítették ki, hogy a tengerszint sokkal gyorsabban emelkedik, mint azt várták. Az ügynökség azt is kiemelte, hogy most már bármit teszünk 90 cm-rel biztos emelkedni fog a tengerszint az elkövetkező évtizedekben.

sea1

Már ez elég lenne ahhoz, hogy emberek milliót kelljen elköltöztetni jelenlegi lakóhelyéről, de ha a melegedés nem áll meg, és a jégsapkák tovább olvadnak, az óceánok szintje akár 65,8 méterrel is megemelkedhetnek.

Azonban még ezek is csupán számok. Éppen ezért fontos a Business Insider videójához hasonló projektek, amik a lehető leglátványosabban mutatják be az embereknek, hogy milyen következményei lehetnek a klímaváltozásnak. A videóban animáció segítségével bemutatják, hogyan rajzolódna át a Föld képe, ha minden jég elolvadna, az eredmény pedig alsó hangon is megdöbbentő.

Először kisebb területi változásokat láthatunk, néhol megdagadnak a folyók, tavak, kicsit beljebb kerül a partszakasz, de első ránézésre nem sokat változik a bolygó kívülről. Aztán azonban elérkezünk az érdekesebb részekhez, és állunkat leejtve figyelhetjük, ahogy tűnik el Kína nagy része, és kerül víz alá teljes Florida állam. Csak Kalkutta és Sanghaj eltűnésével 19 millió embernek kellene máshol lakhatást biztosítani.

Persze ez egyáltalán nem valószínű, hogy még a mi életünkben bekövetkezzen, ami azt illeti a National Geographic 2013-as jelentése szerint nagyjából 5.000 évre lenne szükség, hogy minden jég elolvadjon a Földön. Azonban mégis fontos megjegyezni, hogy a jövő problémáit, mint ezt is, ma kell megoldanunk. Ha most nem cselekszünk, később visszafordíthatatlan lesz a kár.

Forrás: https://www.businessinsider.com.au/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »