Környezetvédelem

Ültetik Trump erdejét, csak éppen neki semmi köze nincs hozzá

“Amikor az ignorancia fákat növeszt.” Ez a Trump Forest program alcíme. A programot Dan Price, Jeff Willis és Adrien Taylor indították el márciusban, Új-Zélandon. Akkor Taylor vállalata, az Offcut segített beindítani a dolgot azzal, hogy 1.000 fát ültetett. Az Offcut számára egyébként nem idegen a faültetés, hiszen minden egyes eladott sapka után ültetnek egy fát.

A kezdeményezésre egyre többen figyeltek fel az eltelt időben, már több százan csatlakoztak is a dologhoz, többek között Malawiban, Japánban és az Egyesült Államokban is. A honlapjuk szerint a Trump Forest-et nem a pénz vezérli. Azt remélik, hogy mindenki maga veszi meg, és ülteti el a fákat, s teszi mindezt az amerikai elnök nevében. Alternatívát is kínálnak azoknak, akik nem tudják kivitelezni a faültetést, ők az Eden Reforestation Projects-nek küldhetnek adományt.

forest1

“A világ népességének csak egy rendkívül kicsiny százaléka szavazta meg Trumpot, mégis mindannyiunknak együtt kell élnie a nemtörődömségének következményeivel.” – mondta Taylor a BBC-nek, majd hozzátette, hogy a szervezetnek nagyjából egy Kentucky méretű erdőt kéne telepíteniük ahhoz, hogy kiegyenlítsék Trump rendelkezéseit. Azt is megbecsülték, hogy 2025-ig nagyjából 650 megatonna szén-dioxidot kell kiegyenlíteniük. Ehhez pedig több, mint 100 milliárd új fára van szükség, de szerintük kivitelezhető a dolog.

“Nem gondolják, hogy a róla elnevezett erdő csak tovább növeli, a már amúgy is hatalmas egoját?” – kérdezték tőlük. A program alapítói elmondták, hogy sokan panaszkodtak a névválasztás miatt. “Kicsit azt akarjuk, hogy szeresse az erdőt, elvégre ez az ő erdője. Szeretnénk, ha twittelne róla.” Sőt abban is látnak realitást, hogy maga az elnök is beszálljon a dologba.