Környezetvédelem

Ültetik Trump erdejét, csak éppen neki semmi köze nincs hozzá

Sokakat nem hagy nyugodni Donald Trump, klímaváltozásról alkotott véleménye. Ezek közé az aggódók közé tartozik brit klímatudós, egy amerikai PhD hallgató, és egy francia sapkagyártó cég, ugyanis elindították a programjukat a Trump Forest-et, amivel arra ösztönzik az embereket, hogy az amerikai elnök környezetpusztító tevékenységei miatt ültessenek fákat.

“Amikor az ignorancia fákat növeszt.” Ez a Trump Forest program alcíme. A programot Dan Price, Jeff Willis és Adrien Taylor indították el márciusban, Új-Zélandon. Akkor Taylor vállalata, az Offcut segített beindítani a dolgot azzal, hogy 1.000 fát ültetett. Az Offcut számára egyébként nem idegen a faültetés, hiszen minden egyes eladott sapka után ültetnek egy fát.

A kezdeményezésre egyre többen figyeltek fel az eltelt időben, már több százan csatlakoztak is a dologhoz, többek között Malawiban, Japánban és az Egyesült Államokban is. A honlapjuk szerint a Trump Forest-et nem a pénz vezérli. Azt remélik, hogy mindenki maga veszi meg, és ülteti el a fákat, s teszi mindezt az amerikai elnök nevében. Alternatívát is kínálnak azoknak, akik nem tudják kivitelezni a faültetést, ők az Eden Reforestation Projects-nek küldhetnek adományt.

forest1

“A világ népességének csak egy rendkívül kicsiny százaléka szavazta meg Trumpot, mégis mindannyiunknak együtt kell élnie a nemtörődömségének következményeivel.” – mondta Taylor a BBC-nek, majd hozzátette, hogy a szervezetnek nagyjából egy Kentucky méretű erdőt kéne telepíteniük ahhoz, hogy kiegyenlítsék Trump rendelkezéseit. Azt is megbecsülték, hogy 2025-ig nagyjából 650 megatonna szén-dioxidot kell kiegyenlíteniük. Ehhez pedig több, mint 100 milliárd új fára van szükség, de szerintük kivitelezhető a dolog.

“Nem gondolják, hogy a róla elnevezett erdő csak tovább növeli, a már amúgy is hatalmas egoját?” – kérdezték tőlük. A program alapítói elmondták, hogy sokan panaszkodtak a névválasztás miatt. “Kicsit azt akarjuk, hogy szeresse az erdőt, elvégre ez az ő erdője. Szeretnénk, ha twittelne róla.” Sőt abban is látnak realitást, hogy maga az elnök is beszálljon a dologba.

Forrás: http://www.bbc.com/