Környezetvédelem

Bekékült a kutyák bundája egy szennyezett folyó miatt

Ugyan India kezd felzárkózni a környezettudatosságban, de a mostani hírek bizonyítják, hogy azért még továbbra is nagyon messze vannak egy tiszta országtól.

Az indiai Mumbai egyik elővárosában, Navi Mumbaiban többen jelentették, hogy kék bundájú kutyákat láttak. Ezek a kóbor állatok nem holmi festékes csíny áldozatai, hanem annál sokkal nagyobb a gond. A jelenség oka az, hogy egy közeli folyóba szennyezőanyagok jutottak, mivel ott a szennyvízkezelés nem volt megfelelő.

“Sokkoló volt látni, hogy a kutyák fehér bundája teljesen bekékült.” – mondta a helyi állatvédő szervezet vezetője, Arati Chauhan a Hindustine Times-nak.

dog2

A vizek tisztaságát úgy határozzák meg, hogy mekkora mennyiségű biológiai úton lebontható szerves-anyagot tartalmaz (milligramm) literenként. Egy tiszta folyó értéke 1 körül szokott lenni, 2-8 az enyhén szennyezett folyóké, a városok vízvezetékrendszerében lévő tisztított víz 20 körül. Ebben a folyóban, amiből feltehetően a kutyák ittak, vagy ettek ki halakat, 80 milligramm volt literenként.

Az erősen szennyezett víz a halakat és a madarakat is veszélyeztetheti, és ha nem történik változás, az az emberek egészségére is kihatással lehet. A helyiek azonnal jelezték is a problémát, és az eljárás már elindult.

Ez az eset egy rendkívül jó példa arra, hogy milyen gondok lehetnek a felszín alatt, amiről nem is tudunk. Ha a kutyák bundája nem változott volna át kékre, valószínűleg fel s tűnt volna senkinek a vízszennyezés, de ami még ennél is aggasztóbb, hogy számtalan ilyen problémáról nem tudunk, mert nem kerül a bizonyíték a szemünk elé.

Forrás: http://inhabitat.com/