Környezetvédelem

Már három hónap viseli a “legmelegebb hónap” elnevezést

Más esetben, ha valami ilyen gyakorisággal történik meg, pláne ha az önismétlő, már rég elvesztette volna a hírértékét, de a klímaváltozás témájában ez pont fordítva van. Az folyamatosan megdőlő meleg rekordok, az egyre extrémebb időjárás csak még egy indok, hogy komolyabban beszéljünk a dologról.

A NASA végez olyan összesítéseket, hogy milyen meleg volt egy adott hónap. Tavaly igen nagy vizet zavart, hogy július és augusztus vette át döntetlennel az első helyet. 2016 nyarának utolsó két hónapja magasan túlszárnyalta a korábbi évek hőmérsékletét, és akkor a NASA úgy jósolta, hogy az eddigi eredmények alapján ez csak rosszabb lesz, és csak évek kérdése, hogy a 2016-os nyarat letaszítsák a dobogóról.

Ez most majdnem meg is történt, ugyanis 2017 júliusa is felkerült az első helyezettek mellé, így már három hónap díszeleg ott. 2017 májusa kényelmesen elfér a második a helyen.

sasha-instagram-com-sanfrancisco-272584

A NASA alapvetően az 1951 és 1980 közötti hónapok átlag-hőmérsékletét veszi alapul. A múlt hónap 0,83 Celsius fokkal volt melegebb, mint az említett időszak júliusainak átlag-hőmérséklete. A tavalyi is hasonló eredménnyel zárt, akkor 0,82 Celsius fokkal volt melegebb. Ami azonban a legmeglepőbb, hogy a 2016 előtti júliusok mindig legalább egy tized Celsius fokkal hidegebbek voltak.

A Mashable derítette ki, hogy a NASA adatai szerint nagyon rég óta nem volt olyan, hogy egy hónap hidegebb lett volna, mint ’51 és ’80 között. Utoljára több, mint 30 éve történt ilyen, 1984 decemberében.

A tény, hogy a tavalyi volt a valaha mért legmelegebb év, sokakat megrémített. De az ember nem méri olyan rég óta a hőmérsékletet, akkor mire a nagy felhajtás – kérdezhetnénk. Már az ember előtti időkből is megbízható adataink vannak, fosszíliákból, kőzetekből és egyéb, például jég mintákból. Sajnos több kutatás is azt mutatta ki, hogy 2016 még azokat is felülmúlta. Nem is meglepő, hogy egyre többen igyekeznek tenni a klímaváltozás ellen, de amikor júniusban az USA kilépett a párizsi klímaegyezményből az megrendítette a világot, hiszen ez az egyetlen olyan dolog, amit tényleg globálisa, együtt kel megoldanunk, legyen köztünk bármilyen ellentét.

Forrás: https://futurism.com/l