Környezetvédelem

Chile leállított egy bányászati projektet a pingvinek biztonsága érdekében

Jó hírekkel szolgálhatunk a környezetvédőknek és az állatvédőknek egyaránt, hiszen a chilei kormány épp most utasított vissza egy 2,5 milliárd dolláros bányászati projektet.

Chile középső részén, Coquimbo-ban indult volna a Dominga Project, ami egy hatalmas bányászati beruházás lett volna az államnak. Ezen a területen, évente 12 millió tonna vasércet és 150.000 tonna rezet bányásztak volna, de a chilei kormány leállította a projektet, mert a térség nem csak az értékes ércek otthona, hanem a Humboldt-pingvinnek is, ami a természetvédelmi státuszát illetően a “sebezhető” kategóriába esik, ami a veszélyeztetettség leggyengébb státusza.

Az IFLScience jelentésében az állt, hogy több chilei miniszter azért fogott össze, hogy közös erővel megállíthassák a Dominga Project-et, mivel az hosszas elemzések és módosítások mellett sem volt képes elegendő bizonyítékkal szolgálni azzal kapcsolatban, hogy a bányászat nem fogja rombolni a környezetet. Ezáltal azt sem tudták maradéktalanul biztosítani, hogy a pingvinfaj élőhelyét nem fogják károsítani.

pingvin3

A projekt kivitelezésében szerepelt egy új kikötő építése, és több infrastruktúra kiépítése a térségben. Ha elfogadták volna a tervezetet, azt a Humboldt Pingvin Rezervátum sínylette volna meg, ami nincs messze Coquimbo-tól. A környezetvédők egyelőre ünnepelnek, hogy elkaszálták a beruházást, de a chilei bányász cég, az Andes Iron még benyújthat egy fellebbezést.

A Humboldt-pingvinek kizárólag Chilében és Peruban találhatóak meg, és a rezervátum egy rendkívül fontos párzási terület számukra. Ezen kívül a rezervátum még otthont ad számtalan palackorrú delfinnek, tengeri teknősnek, ámbráscetnek, oroszlánfókának, albatrosznak, és még tengernyi halfajnak.

“A mai nap valóban történelmi! A miniszterek bizottsága elutasította a bányászati projektet, a Dominga-t, mivel nem voltak elég meggyőzőek a környezet megóvásával kapcsolatban. Most az a legfontosabb, hogy további közösségek figyelmét hívjuk fel hasonló, rosszul kivitelezett projektek időben történő megállítására. Ez egy hatalmas győzelem mindenkinek!” – írta az Oceana Chile.

pingvin2

Chilében egyébként eszméletlen mennyiségé bányászat folyik. Az ország felelős a világ rézellátásának 31,8 százalékáért, továbbá a jód 63,2, a rénium 50,9, és a lítium 38,6 százalékáért. Úgyhogy a bányásztársaságok bizonyára fognak még módszereket találni, hogy a föld mélyére áshassanak. De a mostani győzelem hatalmasnak számít a helyi aktivisták számára, hiszen a Humboldt-pingvinek megmenekülhettek, hála a chilei kormány döntésének.

Forrás: http://www.iflscience.com/