Környezetvédelem

Kenya tiltja a legkeményebben a műanyag zacskókat

2017.08.29. - 11:30  |  Nincs hozzászólás

A világon egyre több ország tesz lépéseket annak érdekében, hogy visszaszorítsák a műanyag zacskók használatát. A tiltások, és bírságok sok országban komoly médiavisszhanggal jártak, elég csak abba belegondolni, hogy a brit lakosok miként reagáltak, mikor minden boltban 5 pennyért lehetett zacskót kapni a pénztáraknál. Azonban egyik ország szabályozása sem közelíti meg Kenyáét.

Kenya a világ egyik legnagyobb plasztik zacskó exportálója, plusz eszméletlen mennyiségű zacskót dobnak el országszerte, ami erősen szennyezi a környezetet. Ezen a héten Kenya csatlakozott ahhoz a több, mint 40 országhoz, ahol valamilyen formában szabályozva van a műanyag zacskók eladása, gyártása és használata. Többek közt Ruandában, Olaszországban és Kínában is él ilyen szabályozás, mégis a törvények meglehetősen engedékenyebbek, mint Kenyában.

Kenya ugyanis egy olyan szabályozást vezetett be, amivel szabályozzák a zacskók gyártását, eladását, sőt használatát is. Így bárki, akit tetten érnek, hogy plasztik zacskókat gyárt, ad el, vagy akár használ, 40.000 dolláros (10 millió forintos) bírságra is számíthat, vagy akár négy évig terjedő börtönbüntetésre is. Ez által a hatóságok már bárkit megbírságolhatnak, akinek köze van a műanyag zacskókhoz, de a kenyai környezetvédelmi miniszter, Judy Wakhungu elmondta, hogy elsősorban a gyártók és értékesítők ellen vezették be a szabályozást, a hétköznapi embereknek "nincs mitől tartaniuk".

kenya2

Nem mindenki örül az új törvénynek, ami 10 évbe és három próbálkozásba tellett, mire bevezették. A kenyai gyártók szervezetének szóvivője, Samuel Matonda elmondta, hogy emiatt 176 gyárnak kell bezárnia, ami 60.000 embert tesz munkanélkülivé egyik napról a másikra. A társadalmi hatásával nehéz vitatkozni, azonban eltörpülnek ezek a gondok, amikor a környezeti hatásokat vesszük szemügyre.

Sokan felhívták a figyelmet arra, hogy akár 500-1000 évig is eltarthat, mire egy zacskó teljesen lebomlik. Ezen felül a zacskókat már emberi fogyasztásra szánt marhákban is kimutatták. Egy nairobi-i vágóhídon olyan marhákat is találtak, amik gyomrából 20 zacskót kellett eltávolítani. Mbuthi Kinyanjui, a megyei állatorvos azt mondta, "ilyet 10 éve nem tapasztaltunk, ma azonban már napi szintű probléma."

Kenya döntéshozóinak nem csak ezekkel a gondokkal, hanem a földrajzi adottságaival is számolnia kellett. Kenya ugyanis az Indiai-óceán mellett található, és rengeteg zacskó kerül a vízbe, amit később bálnák és delfinek fognak megenni, amik számára ez halálos kimenetelű lehet. Más tengeri állatokat is érinthet a műanyag hulladék problémája, legyen szó tengeri teknősről, vagy vízi madarakról.

A kenyai bevásárlóközpontok ezentúl vászon zacskókat fognak kínálni a vevőknek, az egyszer használatos műanyag zacskók alternatívájaként.

Forrás: http://inhabitat.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »