Környezetvédelem

Az olaszok 2025-ig minden szénerőművet bezárnak

Egy parlamenti ülés keretén belül az ipari miniszter, Carlo Calenda megkérte az elektromos hálózat üzemeltetőjét, hogy gyűjtsék össze, milyen infrastruktúrabeli változtatások szükségesek az átálláshoz. Nem sokkal a keddi bejelentést követően az ország egyik legnagyobb vállalata, az Enel is közölte, hogy többé nem fektet be pénzt új szénerőművekbe.

Más európai országokkal ellentétben Olaszország megújuló szektora folyamatosan nő. 2015-ben például a megújuló energia fedezte az ország áram-fogyasztásának 38 százalékát. A Hidro-elektromos erőművek generálják a legtöbb energiát az országban (15,5%), és a ZME Science szerint a nap- és szélenergia szektora közel 13%-on áll. Az országnak nincsenek nukleáris erőművei, mivel azokat egy referendum keretén belül betiltották még 1987-ben.

italy1

Ugyan az ígéret nagyon szépen hangzik, de egyelőre még semmi sem hivatalos. A stratégiát jóvá kell hagynia a kormánynak és a parlamentnek is, amire november elején kerül majd sor. Ha azonban elfogadják a javaslatot, az nem csupán az energia szektort fogja teljesen átalakítani, hanem a járművek terén is hatalmas gyorsulásra lehet számítani. Úgy számoltak, hogy 2020-ra 19.000 elektromos töltőállomás lesz majd országszerte, hogy ki tudják szolgálni az akkori igényeket.