Környezetvédelem

Akár 1,3 méterrel is emelkedhet a tengerszint a század végére

Kétségtelen, hogy a tengerszint emelkedik. Egy új kutatás szerint az évszázad végére akár 1,3 méterrel is emelkedhet, de ez az érték lehet fele ekkora is, az egész csak attól függ, mi történik a sarki jégsapkával, ami meg nagyban attól függ, hogy mi mit csinálunk.

Ha ugyan olyan ütemben égetünk szenet az évszázad végéig, mint most, az 1,3 méteres szintemelkedés gyakorlatilag garantálva van. Ha azonban a következő 3 évtizedben, vagyis 2050-ig megoldjuk, hogy a globális elektromosság csupán 5%-a jöjjön elégetett szénből, akkor “csak” 65 centiméterrel fog emelkedni a tengerszint. Hogy ezek a szintek ne csupán nehezen értelmezhető számok legyenek, a geology.com összerakott egy interaktív térképet, amivel megnézhetjük, hogy nézne ki a Föld a különböző tengerszint emelkedéseknél.

A tanulmány szerint egy szignifikáns tengerszint emelkedés elkerülhetetlen, éppen ezért az embereknek hamar meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy az évszázad végére teljesen adaptálódnunk kell az új helyzethez. A kérdés csak az, hogy mennyi területet fog elönteni a víz, ami attól függ, hogy a jelenben mit teszünk. A tanulmány egy egyszerűsített fizikai modellt alkalmaz, aminek köszönhetően a kutatók sokkal jobban meg tudták érteni, hogy mik azok a tényezők, amik a leginkább járulnak hozzá a tengerszint emelkedéséhez.

Azt találták, hogy ha sikerül teljesíteni a párizsi klímaegyezményben foglaltakat, és “bőven 2 Celsius fok alatt” tartják a hőmérséklet emelkedést, a tengerszint emelkedés jelentős része elkerülhető lesz. Ez azonban még a klímaegyezményen is túlmutat. A kutatók szerint ugyanis a 2030-ig előírt célok annyira lazák, hogy jelentősen komolyabb megkötéseket kell majd elfogadnia az országoknak 2030 és 2050 között, ha el szeretnénk kerülni a jégsapkák korai olvadását.

Amire valószínűleg szükség is lesz, mivel a Massachusetts-i Egyetem egyik klíma kutatója, Robert DeConto írt egy jelentést még 2016-ban, ami szerint a sarki jégsapkák sokkal korábban elkezdhetnek olvadni, mint azt gondoltuk. Szerinte a mostani kutatás is “teljesen alátámasztja” az akkori eredményeit, ami nem sok jót jelent. Tekintve, hogy ennek megakadályozásához a történelminek számító párizsi klímacsúcsnál is komolyabb egyezményt kell kötnie a világ össze országának, és nem engedhetünk meg magunknak egy Egyesült Államokhoz hasonló kilépést a jövőben.

Forrás: https://cleantechnica.com/