Környezetvédelem

Kína több ezer gyárat zárat be

2017.10.29. - 07:00  |  Nincs hozzászólás

Mindenki tisztában van Kína katasztrofálisnak nevezhető légszennyezettségével. Azonban az ország végre elszánta magát és megszünteti az egyik legnagyobb problémát.

Kína óriásit lép annak érdekében, hogy megtisztítsa az ország levegőjét, és végre felszámolja azokat a gyárakat, amik nem tartják be az ország kibocsájtási előírásait. Ez több ezer gyárat érint országszerte. Egyes becslések szerint a Kínában működő gyárak 40 százalékát már ideiglenesen bezárták, és több, mint 80.000 gyár vezetőjét vádolták meg a kibocsájtási korlátok szándékos áthágásával.

A több hónapos tervvel együtt a kínai kommunista párt a héten bejelentette, hogy a káros anyagok koncentrációját a 2016-os szintről, 47 mikrogramm/köbméterről 35 mikrogramm/köbméterre szeretnék csökkenteni 203-re. "Rendkívül nehéz lesz elérni a célunkat, és nagy lépéseket kell tennünk, hogy elérjük majd azt." - mondta Li Ganjie, az ország környezetvédelmi minisztere.

china2

Kína 2013 óta aktívan javítani szeretne a levegő minőségén. Akkor 10 módszerrel szerették volna csökkenteni a kibocsájtásukat, köztük volt az is, hogy 2017 végére 30 százalékkal csökkentik az erősen szennyező iparágak kibocsájtását. Az utóbbi két évben pedig sokkal gyakoribbak lettek a gyár- és erőmű ellenőrzések, hogy biztosítsák a több ezer cég közül egyik sem szegi meg a törvényt.

"Lényegében ezek az ellenőrző bármikor betoppanhatnak egy váratlan ellenőrzésre. Napi bírságokat szabnak ki, és komoly szabálysértések esetén még rendőri intézkedés is lesz a dologból. Embereket zárnak börtönbe emiatt." - mondta Gary Huang a 80/20 Sourcing ellátási lánc konzulense.

china1

Ezek a lépések ugyan szükségesek, de többe úgy tartják, hogy Kína növekvő gazdasága emiatt akár meg is romolhat, annak ellenére, hogy a kormány épp ellenkezőleg látja. Legyen bármilyen a gazdasági eredménye a dolognak, az biztos, hogy az ég kékebb lesz, a vizek tisztábbak leszek, és még számtalan ökológiai előnye lesz a bezárásoknak. Plusz könnyebb lesz levegőt venni az országban.

A kormány azt mondja, a komoly törvényszegők akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak, de szerintük ez szükséges ahhoz, hogy "az emberek újra láthassák este a csillagokat és hallják csiripelni a madarakat. A kínai vásárlók nem piros és kék folyókat, meg szürke eget szeretnének látni." Azt is közölték, hogy ez nem egy egyszeri akció, hanem egy hosszútávú terv első tesztelése.

Forrás: http://www.sciencealert.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »