Környezetvédelem

Nagyon magas az atmoszféra széndioxid koncentrációja

Sokat teszünk a klímaváltozás megállítása érdekében, és lehet, hogy sok helyen csökkentjük a széndioxid kibocsájtást, de ezeknek a változtatásoknak a hatása csak évek múltán fog érződni. Egyelőre az atmoszféra széndioxid tartalma borzasztóan magas, és tavaly soha nem látott sebességgel nőtt az arány.

Az ENSZ hozott ki egy jelentést, amiben figyelmeztettek mindenkit, hogy főként a tavalyi gyors növekedés miatt a jelenlegi széndioxid tartalom az atmoszférában három millió éve nem volt ennyire magas. 2016-ban a globális koncentráció elérte a 403,3 rész per millió részecske (part per million – ppm) szintjét, ami 2015-ben még “csak” 400 ppm volt. A 2015 és 2016 közti 3,3 ppm-es emelkedés magasabb, mint a 2014 és 2015 közti 2,3 ppm.

Ez az emelkedés részben betudható az El Niñonak, ami egy éghajlati jelenség. Ilyen eseménykor karácsony táján az egyenlítő körüli területek rendkívül felmelegednek és a tengeráramlatok ezt a meleget a világ más pontjaira is elszállítja, azobnan nem ez az egyetlen faktor. Ezt mi sem mutatja jobban, mint a tény, hogy az előző évtizedben az éves átlagos széndioxid koncentráció emelkedése 2,08 ppm körül mozgott, és a legutóbbi, 1998-as El Niño esetében is a szint mindössze 2,7 ppm-mel emelkedett.

carbon2

A természeti jelenségek csupán az egyik fele a történetnek, az emberi tevékenységek is nagyban hozzájárulnak ezekhez az emelkedésekhez. Az ENSZ jelentése szerint a népesség növekedés, az intenzív agrárgazdálkodás, az erdőirtások, és az iparosodás vannak a legnagyobb hatással a széndioxid szintjére az atmoszférában. “A széndioxid és más üvegház hatású gázok gyors csökkentése nélkül egyre közelebb fogunk kerülni egy veszélyesen magas hőmérséklet emelkedéshez. A század végére bőven a párizsi klímaegyezményben foglalt hőmérséklet fölött.” – mondta a World Meteorological Organization vezetője, Petteri Taalas.

carbon1

A párizsi egyezmény célja az volt, hogy egy akciótervet adjon az országok kezébe, és az alapján csökkentsék saját országuk hatását a környezetre. Azonban az, hogy ez mennyire valósul meg, még a jövő zenéje. A héten megjelenhet egy újabb jelentés, amiben azt elemezték ki, hogy az egyes országok törekvései mennyire, vagy mennyire nem felelnek meg a nemzetközi céloknak. Ha valóban igaz, amit várnak, akkor gyakorlatilag esélytelen, hogy tartsuk magunkat a 2 Celsius fokos emelkedéshez, és akár a 3 fokot is elérheti az emelkedés.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem teszünk semmit, rengeteg jó hír érkezett a témával kapcsolatban az elmúlt hónapokban, és felmérések szerint az USA kilépése sem jelenthet akkora veszélyt, ha az egyes államok igyekeznek tartani magukat a célokhoz, amire akadt már példa bőven.

Forrás: https://futurism.com/