Környezetvédelem

Nagyon magas az atmoszféra széndioxid koncentrációja

Az ENSZ hozott ki egy jelentést, amiben figyelmeztettek mindenkit, hogy főként a tavalyi gyors növekedés miatt a jelenlegi széndioxid tartalom az atmoszférában három millió éve nem volt ennyire magas. 2016-ban a globális koncentráció elérte a 403,3 rész per millió részecske (part per million – ppm) szintjét, ami 2015-ben még “csak” 400 ppm volt. A 2015 és 2016 közti 3,3 ppm-es emelkedés magasabb, mint a 2014 és 2015 közti 2,3 ppm.

Ez az emelkedés részben betudható az El Niñonak, ami egy éghajlati jelenség. Ilyen eseménykor karácsony táján az egyenlítő körüli területek rendkívül felmelegednek és a tengeráramlatok ezt a meleget a világ más pontjaira is elszállítja, azobnan nem ez az egyetlen faktor. Ezt mi sem mutatja jobban, mint a tény, hogy az előző évtizedben az éves átlagos széndioxid koncentráció emelkedése 2,08 ppm körül mozgott, és a legutóbbi, 1998-as El Niño esetében is a szint mindössze 2,7 ppm-mel emelkedett.

carbon2

A természeti jelenségek csupán az egyik fele a történetnek, az emberi tevékenységek is nagyban hozzájárulnak ezekhez az emelkedésekhez. Az ENSZ jelentése szerint a népesség növekedés, az intenzív agrárgazdálkodás, az erdőirtások, és az iparosodás vannak a legnagyobb hatással a széndioxid szintjére az atmoszférában. “A széndioxid és más üvegház hatású gázok gyors csökkentése nélkül egyre közelebb fogunk kerülni egy veszélyesen magas hőmérséklet emelkedéshez. A század végére bőven a párizsi klímaegyezményben foglalt hőmérséklet fölött.” – mondta a World Meteorological Organization vezetője, Petteri Taalas.

carbon1

A párizsi egyezmény célja az volt, hogy egy akciótervet adjon az országok kezébe, és az alapján csökkentsék saját országuk hatását a környezetre. Azonban az, hogy ez mennyire valósul meg, még a jövő zenéje. A héten megjelenhet egy újabb jelentés, amiben azt elemezték ki, hogy az egyes országok törekvései mennyire, vagy mennyire nem felelnek meg a nemzetközi céloknak. Ha valóban igaz, amit várnak, akkor gyakorlatilag esélytelen, hogy tartsuk magunkat a 2 Celsius fokos emelkedéshez, és akár a 3 fokot is elérheti az emelkedés.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem teszünk semmit, rengeteg jó hír érkezett a témával kapcsolatban az elmúlt hónapokban, és felmérések szerint az USA kilépése sem jelenthet akkora veszélyt, ha az egyes államok igyekeznek tartani magukat a célokhoz, amire akadt már példa bőven.