Környezetvédelem

2042-re a briteknél a műanyag hulladék “elkerülhető lesz”

Az Egyesült Királyság kormányának van egy 25 éves terve, amivel egy “Zöld Jövőt” szeretnének megalkotni és javítani a környezet jelenlegi állapotán. A műanyag hulladék eltűntetése is ennek a kampánynak a része, amiről a brit miniszterlenök beszélt legutóbb.

Teresa May, az Egyesül Királyság jelenlegi miniszterelnöke bejelentette, hogy 2042-ig szerenté megszűntetni a szigetországban a plasztik hulladékot, mivel az állítása szerint “elkerülhető lesz” addigra. “Véleményem szerint az embereket sokkolni fogja, hogy manapság mennyi műanyagot gyártunk teljesen feleslegesen.” – mondta.

A korány a 25 éves tervével egyrészt szeretne véget vetni az “eldobható kultúrának”, hogy egy tisztább jövőt teremtsenek meg az Egyesült Királyságban. Ehhez hatalmas erőfeszítésekre van szüksége az országnak, ha egyetlen generáción belül szeretnének elérni ekkora változást. A terv ambiciózus, azonban többen kritizálták már a tervezetet, mert az nincs jogi úton is támogatva, vagyis az egész lényegében egy hatalmas szürke terület, és sok teret ad a szabad értelmezésnek.

A BBC azonban kiemelte, hogy mindezek ellenére például a Munkáspárt környezetvédelmi csoportja azért kritizálta a tervezetet, mert a végső cél túl messze van, szerintük hamarabb is el lehetne érni a kívánt célt, és hamarabb kellene lépéseket tenni ezirányba. Bárhogy is legyen az időbeosztás, ha sikerül megvalósítani a tervet úgy, ahogy az most kinéz, az óriási hatással lehet a környezetre, pozitív értelemben.

LONDON, ENGLAND - JUNE 04:  Britain's Prime Minister Theresa May addresses the media as she makes a statement, following a COBRA meeting in response to last night’s London terror attack, at 10 Downing Street on June 4, 2017 in London, England. Prime Minister Theresa May has left the election campaign trail to hold a meeting of the emergency response committee, Cobra, this morning following a terror attack in central London on Saturday night. 7 people were killed and at least 48 injured in terror attacks on London Bridge and Borough Market. Three attackers were shot dead by armed police.  (Photo by Leon Neal/Getty Images)

A “plasztikmentes” terv keretein belül olyan változások fognak történni, hogy többek közt kötelezni fogják a nagy bevásrlóközpontokat, hogy rendelkezzenek csomagolás nélküli sorokkal, ahol az emberek kényelmesen vásárolhatnak szinte mindent, ami a boltban megtalálható, pusztán csomagolás nélkül, otthonról hozott tárolókba téve azt. Ezen felül az egyszer használatos termékekre további adókat vezetnének be, tovább emelnék a boltokban a műanyag szatyrok árát, és több állami pénzt fektetnének a műanyaggal kapcsolatos kutatásokba, illetve a fejlődő országokat is segítenék, hogy miként tudják csökkenteni a szemetüket lokálisan.

A műanyag hulladék “korunk egyik leginkább környezetkárosító dolga. […] Csak az Egyesült Királyságban az egy évben eldobott, egyszer használatos műanyag termékek 1000 Royal Albert Hall-t [egy londoni hangversenyterem, ami 5544 ember befogadására alkalmas – szerk.] tudnának megtölteni.” – tette hozzá May.

Forrás: http://www.bbc.co.uk/