Környezetvédelem

Egy szupermarket, ami plasztikmentes opciót kínál minden sajátmárkás termékeiből

Sajnos azt, hogy vajon még időben elkezdtünk-e eleget tenni a klímaváltozás ellen senki nem tudja megmondani. Majd csak idővel fog kiderülni, hogy a szén fokozatos eliminálása, az elektromos autók elterjedése, valamint a műanyag hulladék folyamatos csökkentése elegendő-e a felmelegedés visszafordításához. Az viszont garantált, hogy ezek a lépések nem okoznak további károkat, így a helyzet talán enyhülhet. Éppen ezért van szükség az Iceland nevű szupermarketekre, amik mostantól minden sajátmárkás termékeikre kínálnak csomagolásmentes lehetőséget.

A népesség növekedésével megszámlálhatatlan drasztikus változáson megy át a világ, s ennek hatására a társadalmunk is. A kutatások alapján az az általánosan elfogadott tézis, hogy a Föld nagyjából 4 milliárd ember ellátására képes. Ezt némileg alátámasztja az a tény is, hogy 1987-ben, amikor nagyjából még csak 5 milliárdan voltunk a Földön, amikor is a Globális Túlfogyasztás Napja (Earth Overshoot Day) december 19-ére esett. Ez azt jelentette, hogy 12 nappal az év vége előtt az emberek elhasználtak minden olyan erőforrást, amit a Föld egy év alatt tud csak biztosítani nekünk. Ez után a nap után már a tartalékainkat éljük fel, ami vészesen fogy. Évről évre egyre korábban érkezik el ez az elátkozottnak nevezhető nap, tavaly például augusztus 8-ra esett, vagyis alig több mint 7 hónap alatt használtunk fel annyi nyersanyagot és bocsájtottunk ki annyi káros anyagot, amit a Föld 12 hónap alatt képes előállítani és feldolgozni.

Ennek egyik központi tényezője, hogy egyre többen vagyunk a világon, s ennél fogva egyre több szemetet is termelünk, aminek hatalmas mennyisége műanyag. Természetesen a környezettudatos embereknek eddig is volt alternatíva, de ezek általában drága bioboltok voltak és a piacok.

IMG_1938

Éppen ezért az Iceland, egy nagy áruházlánc úgy döntött véget vet annak, hogy a gazdagok kiváltsága legyen a csomagolásmentes vásárlás, és elkezdte az összes sajátmárkás termékét bármiféle csomagolás nélkül árusítani. A bolthálózat vezetője elmondta, hogy az Iceland az első globális lánc, ami ezt biztosítja. Kezdetnek minden műanyag zacskót lecseréltek papírzacskükra, amikre minden boltban lesz egy újrahasznosító konténer. Ezen felül minden sajátmárkás termék megvásárolható a “hagyományos” módon, csomagolással együtt, de külön sorok lesznek a boltokban ezeknek a termékeknek, ahol minden csomagolás nélkül lesz elérhető. Itt a vásárlók saját tárolóikat, kulacsaikat, üvegeiket, szatyraikat tölthetik meg a termékekkel. Ez nem csupán a szemét drasztikus csökkenése miatt jó, de így mindenki pontosan annyit vihet magával ezekből, amennyire szüksége van, így a felesleg sem kerül a kukába.

maxresdefault

Az újítást idén kezdték el bevezetni, és 2023-ra minden boltjukban szeretnék minden boltjukban biztosítani a lehetőséget, valamint beszüntetni a sajátmárkás termékeik csomagolt verzióit.

Forrás: http://www.independent.co.uk/