Környezetvédelem

A műanyag szemét is pusztítja a korallzátonyokat

2018.01.28. - 22:36  |  Nincs hozzászólás

Nem elég, hogy a korallzátonyok így is hatalmas veszélyben vannak a melegdő vizek miatt, de egy új tanulmány szerint az óceánokban kikötő műanyag hulladék is veszélyezteti a zátonyokat és élővilágát.

Földünk korallzátonyait fenyegeti a klímaváltozás miatt felmelegedő víz. Számukra nem lesz többé ideális a víz hőmérséklete, ami a zátonyok pusztulásához, úgynevezett fehéredésükhöz vezet. Ezzel már azonban évek óta tisztában vagyunk, és szerencsére sokan dolgoznak azon, hogy a zátonyok megmeneküljenek, se velük eggyütt az összes élőlény, amelyeknek otthont adnak. Azonban egy új tanulmányt azt mutatta ki, hogy nem csak a víz melegedésétől kell megóvni a korallzátonyokat, hanem a műanyag hulladéktól is.

“A műanyag dolgokat - amik többnyire polipropilénből készülnek, mint például a kupakok, vagy fogkefék - rengeteg baktérium lakja.” - állítja a tanulmányt vezető egyik kutató, Joleah Lamb. A tanulmányt az ausztrál James Cook Egyetemen kezdte még doktorandusz hallgatóként, azonban azt már a Cornell Egyetemen fejezte be doktori címe megszerzése után. A tanulmány keretein belül Lamb és a csapata 159 korallzátonyt vizsgált meg Indonéziában, Ausztráliában, Mianmarban és Thaiföldön. Közel 125.000 korallt vizsgáltak meg, szövetveszteség után kutatva. Minél több volt a korallzátonyon a műanyag szemét, annál több bizonyítákot találtak. A kutatásuk eredménye végül az lett, hogy az olyan koralloknál, amikhez hozzáért valamilyen műanyag szemét, a betegség kialakulásának esélye 4 százalékról 89 százalékra növekedett.

Természetesen a szemét mennyisége attól is függött, hogy éppen hol vizsgálták a zátonyokat. Ausztráliában 0,4 tárgy jutott minden 100 négyzetméterre, míg Indonéziában ugyan ekkora területre 25,6 darab szemét jutott. Végezetül arra jutottak, hogy közel 11,1 milliárd hulladék darab van jelenleg az Csende-Óceán ázsiai részének korallzátonyain. További rossz hír, hogy becsléseik szerint a következő hét évben ez a szám 40 százalékkal fog emelkedni.

“Már teljesen tisztán látszik, hogy a műanyag szennyezés is megöli a koralljainkat. A célunk az, hogy sokkal kevésbé fókuszáljunk arra, hogy mennyi minden haldoklik, és jobban arra, hogy megoldást találjunk. Ugyan rövid időn belül nem tudunk nagy hatással lenni a globális felmelegedésre, de a munkánk remélhetőleg befolyásolja majd a törvényhozókat, hogy csökkentsék a műanyag hulladékot országaikban.” - mondta Dre Harvell, a Cornell egyik professzora, és a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: http://mediarelations.cornell.edu/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »