Környezetvédelem

2014 óta 0,24 Celsius fokkal nőtt a globális hőmérséklet

2014 és 2016 között rekordmértékben és globálisan megnövekedett a földfelszíni hőmérséklet. Ha a múlt század eleje óta bekövetkezett változásokat figyeljük a felmelegedésért több, mint 25 százalékban csak és kizárólag az elmúlt 3 év okolható. Az Arizonai Egyetem legutóbbi kutatásai is ezt támasztják alá.

A tanulmány kimutatta, hogy míg 1900 és 2012 között 0,9 Celsius fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, addig 2014 és 2016 között az emelkedés már 0,24 Celsius fokos volt.

Az elmúlt három évben ráadásul jellemzőek voltak a folyamatos szélsőséges természeti jelenségek, egymást követték a hőhullámok, hóviharok, szárazságok, áradások és a sarki jégsapkák is egyre nagyobb mértékben olvadnak, továbbá folyamatosan pusztulnak a korallzátonyok.

A Jianjun Yin földtudományi professzor vezette kutatócsoport konklúziója az, hogy mindaddig, amíg nem sikerül kellő mértékben csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét, a felmelegedés és a vele járó szélsőséges időjárás állandó probléma lesz.

Az MTI arról számolt be, hogy a kutatók a tanulmány kapcsán 15 különböző természeti jelenséget elemeztek:

  • a globális földfelszíni átlaghőmérsékletet 1850 és 2016 között
  • az óceánok hőmérsékletét 1955 és 2016 között
  • a tengerszintet 1948 és 2016 között
  • az évtizedes csendes-óceáni oszcilláció adatait
  • valamint a Csendes-óceáni El Nino-légköri jelenséget

Azért volt szükség egy ilyen, minden részletre kiterjedő vizsgálatra, mivel az emelkedés mértékét már nem lehet csupán a klíma természetes változásával megmagyarázni.

A NASA is közzé tette a napokban a legfrissebb mérési eredményeit, amik szintén arról számolnak be, hogy az 1880-as évek óta 2017 a második legmelegebb év. Számos más mérés is hasonló eredményekről számol be, a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kutatása – ami az előbb említettektől teljesen független – 2017-et a harmadik legmelegebb átlaghőmérsékletű évként jegyezte fel. Az, hogy 2017 a különböző kutatásokban az első, a második vagy a harmadik helyen áll azzal magyarázható, hogy a különböző szervezetek eltérő átlagszámítási módszerekkel dolgozhatnak. Azon a tényen azonban nem változtat, miszerint 1880-tól vizsgálva az 5 legmelegebb év mind 2010 után volt.

Az, hogy 2017 is dobogós helyezést ért el mindegyik kutatásban azért különösen lesújtó adat, mivel ebben az évben már nem fejtette ki hatását a felmelegedést hozó El Niño-hatás. A NASA szerint, ha statisztikai módszerek segítségével kivennék a számításból a légkörre erősen ható El Niño-t 2017 egyértelműen az eddigi legmelegebb év lenne.

Forrás: https://www.nasa.gov/