Környezetvédelem

Egyere több amerikai dolgozik otthonról, és ez így van jól

Többé már nem kell sorban állnunk egy mozinál, vagy várni, hogy a TV végre leadja kedvenc filmünket, hiszen minden ott van az ujjbegyeinknél és csak pár gyombnyomás, hogy akkor nézzünk meg egy filmet, amikor mi akarjuk, reklámok nélkül. Ez csak egy a rengeteg újítás közül, amit az elmúlt évek hatalmas technológiai fejlődésének köszönhetünk. Természetesen beszélhetnénk a virtuális valóságokról, vagy arról, hogy már a boltba se kell lemennünk, mert elég a neten bevásárolni.

Egy, a Joule-ban publikált tanulmány szerint egyre több amerikai dolgozik otthonról, ami befolyásolja az energiafelhasználásukat is. A University of Texas at Austin és a Rochester Institute of Technology munkatársai 2003 és 2012 közötti adatokat néztek áz, azt illetően, hogy hogyan is nézett ki, közel 11 000 amerikai munkavállaló napi rutinja.

A kutatók azt találták, hogy 2012-ben az amerikaiak átlagosan nyolc nappal többet töltöttek otthon, mint 2003-ban. Ebből kifolyólag, hogy több időt töltöttek otthon, kevesebb időt töltöttek utazással (összesen 1,2 nappal kevesebbet), és kevesebb időt töltöttek nem lakóépületekben (összesen 6,7 nappal kevesbbet). Azt is kimutatták, hogy a kérdőívet kitöltők életkorától is nagyban függött az, mennyi időt töltenek otthon. A 18 és 24 éves korosztály átlagosan két héttel több időt töltött otthon 2012-ben, mint 2003-ban. Ez a populáció többi rétegéhez képest 70 százalékkal magasabb változás.

Amikor arról kérdezték az embereket, hogy mit csináltak, amikor otthon voltak, a legtöbben azt válaszolták, hogy dolgoztak, videókat néztek, vagy számítógépeiket használták. Emellett pedig több időt töltöttek a “szükségletek” kielégítésére, mint az alvás, főzés, evés.

GettyImages-sb10062935a-002-5908966c5f9b586470252ede

Azonban a kutatók nem csak azt nézték meg, hogy mennyivel több időt töltenek otthon az amerikaiak, hanem azt is, hogy ez az életmód miként változtatta meg az energiafelhasználásukat. Meglepő eredményre jutottak, ugyanis a tény, hogy több időt töltöttek otthon 1700 milliárd BTU-val csökkentette az ország energiaigényeit. (1 BTU az az energia amely képes 1 font vizet 1° F (fahrenheit) fokkal emelni vagy csökkenteni. 1BTU/h = 0,293 W – minker.hu) Ez nagyjából 1,8 százaléka a 2012-ben felhasznált energiának.

Ha többen dolgoznak otthonról, kevesebb üzemanyagra van szükség a közlekedéshez, ami azért is rendkívül fontos, mert a személyszállítás az egyik legnagyobb hozzájáruló a klímaváltozáshoz. 2015-ben a szénkibocsájtás 27 százaléka a közlekedésből származott az USA-ban.

Az otthonról dolgozás, vagy a csökkentett munkaidő így jól láthatóan nem csupán az emberek életét könnyíti meg azzal, hogy kevesebb időt kell töltenie a munkahelyén, vagy hogy reggel nem kell cipőt vennie, ha otthonról szeretné elintézni az e-mailjeit, de a környezet is meghálálja ezeket az újításokat.