Környezetvédelem

Kína 650 ezer hektáros védett erdőkből álló területet vásárolt meg Afrikában

2018.02.22. - 17:26  |  Nincs hozzászólás

Kínai cégek újra jogerősen is képessé váltak arra, hogy a kongói medencében több százezer hektárnyi értékes fát vágjanak ki. Talán mondanunk sem kell, hogy a környezetvédők tajtékzanak a dühtől. A kongó medence erdői, közvetlenül a “Föld tüdejének” is nevezett Amazonas után a világ második legnagyobb erdőségét képezik. Éppen ez okból 2002 óta szigorú törvények szabályozták azt, hogy ezeken a területeken milyen feltételekkel lehet fákat kivágni.

A kínaiak már számtalanszor próbálták – akár lefizetéssel is – megszerezni a Kongó-medence fáit, de ezidáig nem jártak sikerrel. Most azonban a kínai cégek örömére Afrika ezen területén egy ’kellően’ korrupt kormány került hatalomra, ami kész volt visszavonni a tilalmakat.

A kínaiak Afrikának már számos pontját birtokolják, legutóbb Madagaszkáron szereztek meg erdős részeket. Szudánban és Dél-Szudánban – ahol kínai kolóniák is letelepedtek - pedig az olajkitermelésre tették rá a kezüket. Kína jelenléte Afrikában azonban mára már koránt sem csak gazdasági jellegű, mára ők a kontinens első számú partnerei. Zimbabwéban is évtizedek óta vannak jelen, mivel annak idején itt képezték ki a brit uralom ellen küzdő gerilla mozgalom tagjait.

Zimbabwében nemrég egy kis kínai befolyással Emmerson Mnangagwa alelnök váltotta az idősödő elnököt, annak jogos utóda helyett. A Krokodil becenévre is hallgató Mnangagwet az juttatta a magas pozícióba, hogy korábban ő is a kínaiak által kiképzett gerillák tagja volt. Becenevét egyébként arról kapta, hogy híresztelések szerint ellenfeleit előszeretettel teszi el láb alól úgy, hogy krokodilokkal teli vízbe dobatja őket.

Ecocide-Deforestation-620x350

Afrika egyébként jelenleg a világ legdinamikusabban növekvő kontinense, Christine Lagarde – az IMF főnöke – évek óta elismerően számol be arról, hogy a kontinens GDP-je ismét 5-6 százalékos emelkedést mutatott.

Ezek után azt sem felejti el hozzátenni, hogy sajnos a helyi elit nem kevés pénzt szokott eltulajdonítani. Tehát a növekvő GDP ellenére a népnek nem jut sokkal több; az életszínvonal valójában nem indult kellő mértékű növekedésnek.  Éppen ezért is akarják évente ott élő emberek milliói elhagyni Afrikát. A kínaiak ezzel mit sem törődve folyamatosan küldik a kontinensre az üzletembereket, szakértőket és egyszerű munkásokat, azt a képet kialakítva a fejükben, hogy Afrikában minden eladó, csak elég pénz és ráhatás kell hozzá.

Forrás: http://hvg.hu/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »