Környezetvédelem

Vajon elég, ha nem kérünk zacskót a vásárlás végén?

2018.02.24. - 20:43  |  Nincs hozzászólás

Amik az óceánokba valóak: cápák, korallzátonyok, sellők (már persze ha léteznének. Amik nem valóak az óceánokba: tejes doboz, műanyag üveg és nejlon szatyor.

Pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy ne kapjunk ingyen zacskókakt a bevásárlás végén, ma azonban egyre többen indulnak el otthonról hozott szatyrokkal és kosarakkal bevásárlni, amióta több helyen bevezették, hogy a plasztik zacsókékrt fizetni kell. Akkor nagy örömmel fogadták a környezetvédők a lépést, ma azonban már nem ennyire hangosak a dologgal kapcsolatban.

Az óceánjainkban elképesztő mennyiségű szemét van. Amellett, hogy toxikus anyagokat bocsájtanak ki magukból a bomlás közben, és hogy a tengeri élőlények belekadahtanak, ezáltal deformálódhat a testük, sok hal vagy vízi madár táplálékként kezeli, ami rájuk és ránk nézve is rendkívül káros lehet. Több kutatás kimutatta, hogy könnyen lehet, hogy a pár éve kidobott poliészter pulóverünket tálalják nekünk egy étteremben, csak éppen az a hal belsejében van, mikroszkópikus elemekre lebomolva. És ezt az egészet csak tovább rontja, hogy lassan több műanyag hulladék lesz a vizeinkben, mint hal.

lamb2HR.0

A helyzet közel sem nevezhető ideálisnak. Éppen ezért a világ több országában, például az Egyesült Királyságban is, bevezették, hogy a bevásárlások végén ne adjanak automatikusan műanyag szatyrot a vásárlóknak, hanem ha nem tudják azt környezetbarát zacskókkal helyettesíteni, akkor kérjenek érte pénzt, hogy ezzel visszaszorítsák azok forgalmát. Természetesen hatalmas botrány övezte akkor a döntést, és az emberek túlnyomó része nem vette figyelembe, hogy egy jó célt szolgál a döntés, és hogy szükség van ilyen lépésekre, csak az lebegett a szemük előtt, hogy 20 forintot kell fizetniük minden egyes zacskóért.

A hatalmas visszhang ellenére a módszer fennmaradt, és be is vált. Azóta lényegesen csökkent a plasztik szatyrok forgalma, és egyre többen indulnak bevásárolni otthonról hozott vászon szatyrokkal. Azonban ez a változás közel sem volt elég. Így a brit ‘Iceland’ szupermarket lánc úgy döntött, hogy minden sajátmárkás termékét csomagolás nélkül is elérhetővé teszi a vásárlóinak 5 éven belül az összes boltban. Később egy másik brit lánc, az Asda is bejelentette, hogy ugyan így fok tenni. Ugyan ők csupán a termékek 10%-át fogják csomagolás nélkül is elérhetővé tenni, azonban ezt 12 hónapon belül szeretnék elérni.

LONDON, ENGLAND - APRIL 20:  People carry shopping bags after shopping at a Tesco supermarket April 20, 2004 in London, England. The supermarket giant Tesco has announced record full-year profits of ?1.6 billion.  (Photo by Scott Barbour/Getty Images)   *** Local Caption ***

Szóval úgy néz ki, hogy hatásosak a kampányok és a lobbizások, és valóban képesek lehetünk csökkenteni a felesleges szemetet. A Greenpeace óceánokkal foglalkozó egyik aktivistája, Trisha Brown azonban nem volt ennyire elolvadva az ötlettől.

Természetesen nem arról van szó, hog valami rosszat csinálnának ezzel a lépéssel a cégek, a probléma csupán annyi, hogy ez közel sem elegendő, főleg úgy, hogy csak kisebb láncok teszik meg ezeket. Vészesen fogy az időnk, és drasztikus, azonnali lépésekre lenne szükség, nem apróbbnál apró lépésekre, pláne ha ezek a lépések éveket igényelnek.

Az egyik fő gond ezzel azonban az, hogy mivel a legtöbben nem tudjuk a saját szemünkkel megnézni a szemétszigetet, vagy a szenvedő állatokat, továbbá hogy a klímaváltozás láthatatlan hatásait sem tudjuk azonnal érzékelni, csak ha már nagy a baj, a legtöbb embernek egy ilyen bejelentés “elegendő”. Mondhatják rá, hogy megtettük amit lehet, hátra lehet dőlni. Ezért veszélyesebb egy apró lépés, mint ha nem is lépénénk semmit.

Forrás: https://www.theguardian.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »