Környezetvédelem

Biológiailag lebomló műanyag csomagolás, ami próbál a természet saját csomagolásához hasonlítani

A biológiailag lebomló műanyag ételcsomagolók körében talán épp a legújabb trendet köszönthetjük, aminek az ötletével egy svéd Tomorrow Machine nevű dizájn stúdió állt elő. A csomagolás természetes és gyorsan lebomló, komposztálható anyagokból készül. Az "Itt nem kelhetsz át" termékcsalád olyan tárolók sorozata, amik szinte azonnal megszűnnek létezni, amint elfogyott a bennük tárolt termék.

A termék készítői igyekeztek a műanyagba csomagolás olyan alternatíváját megtalálni, ami a legkevésbé káros a környezetre és nagyon hasonlít arra, amit a természetben is láthatunk, első sorban a zöldségek és gyümölcsök héjja ihlette meg őket. Olyan természetes anyagokat kerestek, amelyek elég erősek ahhoz, hogy kiálljanak például egy hazautat a boltból, de könnyű a kibontásuk és ami a legfontosabb gyorsan és ártalmatlanul lebomlanak.

A csapat három féle tároló ötletével állt elő, az első egy olyan ami képes magában tartani olaj alapú ételeket. Ezek egy méhviaszborításból és egy cukorbelsőből épülnek fel és a  a kinyitásukhoz pontosan úgy kell feltörni őket, mint egy tojást. Amint a méhviasz réteg eltörik, a a cukor réteg védtelenné válik a levegővel szemben és azonnal elkezd lebomlani. Víz alá tartva a csomagolást felgyorsíhatjuk a lebomlás folyamatát, de ha nem csinálunk vele semmit, akkot is néhány napon belül lebomlik.

natural-olive-oil-container

peeling-beeswax-dry-goods-container

Az italokat tároló csomagolások agar afar hínárgélből és vízből készülnek. A csomagolást muszáj hűtöben tárolni és gyorsan megromlik, így olyan italok tárolására alkalmas, amikre ugyan ez jellemző. például: smoothiek, tej és frissen facsart gyümölcslevek. A csomagolást úgy bonthatjuk ki,a hogy egy kókuszt bontanánk fel, egy lyukat kell ütni a csomagolás tetejére.

És végül van egy csomagolásuk az olyan száraz ételek számára is, mint magvak és rizs. Talán mind közül ezt a csomagolást a legmókásabb felnyitni, biológiailag lebomló méhviaszból és a kibontásához egyszerűen meg kell pucolnunk a terméket, ahogy egy naranccsal tennénk.

agar-agar-drink-container

Mindegyik csomagolásnak együttes célja, hogy felhívja a vásárlók figyelmét arra a nevetséges tényre, hogy az élelmiszereinket vagy elfogyasztjuk, vagy rövid időn belül megrohadnak; míg a csomagolásuk, amiben tarjuk őket évszázadokig nyugodtan feködtek feltöltött területeken.

Forrás: https://dornob.com/