Környezetvédelem

SOS – az indonéz esőerdő segélykiáltása

A növekvő olajpálma ültetvények hatalmas gondot jelentenek szerte a világon. Egy művész azonban kezébe vette a dolgot, és alkotásával az egész vikág figyelmét felhívta a növekvő problémára.

Egy SOS – Save Our Souls, azaz Mentsétek Meg Lelkeinket – felirat rajzolódott ki Indonéziában egy olajfa ültetvényen, mintha csak a föld, az esőerdő, vagy a természet segélykiáltása volna. A szumátrai esőerdő a világ egyik legkülönlegesebb erdeje, ami elképesztő gyorsasággal kezdett pusztulni, mivel az olajpálma ültetvények egyre nagyobb teret kaparintanak meg.

Az csaknem fél kimoléteres szélességű üzenetet egy művész, Ernest Zacharevic és társai alkották meg, akik gondos tervezés után közel 1 100 fát vágtak ki láncfűrészekkel, hogy a megmaradó fákból kirajzolódjon az SOS felirat. A földön állva gyanútlanul sétálhatunk a fák mellet, egy kígyózó folyó partján, azonban a levegőből egy segélykiáltásra lehetünk figyelmesek.

A szumátrai Bukit Mas-ban található pálmaerdőből kirajzolt SOS felirattal arra szerette volna a művész felhívni a világ figyelmét, hogy az indonéz esőerdő drasztikusan pusztul, hála az állandó erdőírtásoknak, hogy a helyére oljapálmákat telepítsenek. Az esőerdők írtása nem csupán számunkra rossz, hiszen lényegesen kevesebb széndioxidot képes kiszűrni egy pálmaültetvény, de ezáltal a számtalan veszélyeztetett állatfaj, mint például az orángután otthona is pusztul, csökken, ami hosszú távon több száz faj kipusztulásához vezethet.

3750

“A Mentsétek Meg Lelkeinket felirat azoknak szól, akik távol vannak ettől a problémától, és egy emlékeztető számukra, hogy együtt vagyunk ezen a bolygón és egy különleges kapcsolatot ápolunk a természettel, amit meg kell őriznünk. Ahogy egyre több esőerdőt vágunk ki, úgy egy kicsit saját magunkból elvesztünk.” – mondta Zacharevic.

Indonézia a világ legnagyobb pálmaolaj előállítója, amit számtalan ételben, kozmetikumban és tisztítószerben használnak. Ahogy az ország esőerdeje egyre csökken, az ipart több oldalról is megvádolták tömeges, illegális erdőírtással. Zacharevic erre a folyamatra hívja fel végérvényesen a figyelmet. Munkája egy nagyobb kampány része, ami már második éve tart, és figyelmezteteti a világot a problémáról.

A művet, állítása szerint a 2015-ös hatalmas erdőtüzek inspirálták, és azt is elmondta, hogy idén sokkal mélyebbre megy az ipar problémái tekintetében, hogy a legbelsőbb, leginkább elzárt dolgokra is figyelmet fordíthassanak az emberek.

Idén Zacharevic együtt dolgozik a Sumatran Orangutan Society-vel (SOS), és kozmetikai termékeket gyártó Lush-sal. Közösen elegendő pénzt tudtak összegyűjteni, hogy egy 50 hektáros pálmaültetvényt megvásároljanak, és azokat a fákat kivágva, ismét az esőerdő részévé tegyék a földet. Szintén a kampány keretében a Lush 14 600 orángután formájú szappant bocsájtott piacra tavaly, egy darabot minden egyes megmaradt szumátrai orángután után, akár csak a Lacoste a pólóival, mint ahogy arról korábban írtunk.

Forrás: https://www.theguardian.com/