Környezetvédelem

Olyan tengeri élőlényt fedeztek fel, ami képes nanoméretűvé emészteni a mikroműanyagot

Az Antarktisz környékén bukkantak a tudósok olyan sarki krillekre, amik nanoméretűvé – azaz 5 milliméternél is kisebbé – tudják alakítani az általuk megemésztett mikroműanyagokat. Ez az újonnan felfedezett képesség azonban még problémát jelenthet a jövőben.

Az említett jelenséget még nem sikerült azonosítaniuk a kutatóknak. A problémát az okozza, hogy mindennapokban használatos tárgyaink – és ipari termékek egyaránt – lebomlásuk után mikroméretű műanyagszemcséket hagynak maguk után, amik veszélyt jelentenek a tengereink élővilágára.
Az ausztrál professzor, Amanda Dawson a közelmúltban pedig felfedezte, hogy a Euphausia superba – más néven a világító rákok rendjébe tartozó sarki krill – a táplálék megemésztése során fizikiailag alakítja át a szervezetébe kerülő mikroműanyag-szemcséket.

A krillekről tutdni kell, hogy a vízivilág szinte minden élőlénye életében ökológiailag kulcsfontosságú szerepet tölt be, mivel mindannyiuk számára fontos táplálék. Ebből következik, hogy az elfogyasztott műanyagrészecskéktől lényegében fertőzötté vált krillek bekerülnek az őt elfogyasztó olyan nagyobb testű állatok szervezetébe is, mint a bálnák, cápák, vagy a Manta ráják.

A krillek a Nature Communication folyóirat beszámolója szerint képesek nanoméretű műanyagszemcsékké változtatni a polietilént, vagyis az emberek által leggyakrabban használt műanyagot. A nanoméretűvé őrölt műanyag pedig akár a sejtek szintjén is képes lehet hatni az élőlényekre, gyulladásos megbetegedést, étvágytalanságot és testsúlycsökkenést okozva.

plastic-annd-the-ocean-the-full-scale

Ez a folyamat egy ezidáig teljesen ismeretlen szintje a műanyagszennyezésnek – számol be róla legutóbbi kutatásában Amanda Dawson egyetemi munkatársa, Bengston Nash. Ő azt is hozzáteszti, hogy maga a jelenség – a mikroműanyagok tovább bomlása a tengeri ökoszisztémába – egyátalán nem új dolog és valószínűleg széles körben végbemegy, de az, hogy ez a folyamat kapcsolatban áll a krillekkel egyteljesen új és még további kutatásokra szoruló felfedezés.

Arról már számos korábbi cikkünkben írtunk, hogy az évente közel 8 millió tonna műanyaghulladék milyen súlyos problémákat okoz az óceánokban, különösen a korallzátonyokat is rongáló milliárdnyi apró műanyaghulladék-darab; a korallzátonyok pusztulása pedig természetesen számos más élőlény életére is hatással van, páldául súlyosan károsítja a virágállatok helyzetét.

A műanyagtermelés pedig előre látható módon nem fog csökkenni jövőben, sőt valószínűleg világszerte nőni fog, épp ezért az ENSZ kiemelten foglalkozik a belátásuk szerint egész bolygót érintő problémával.

Forrás: https://www.nature.com/