Környezetvédelem

Nincs megoldás a gleccserek olvadására

2018.03.29. - 16:40  |  Nincs hozzászólás

A Brémai és az Innsbrucki Egyetem kutatói egybehangzóan arra jutottak, hogy a gleccserek olvadását egyetlen módon lehet meggátolni, ha az emberek egyik percről a másikra teljes egészében felhagynak az üvegházhatású gázok kibocsátásáva – és lássuk be, erre nem sok esély van.

2015 végén a párizsi klimacsúcs találkozón született a megállapodás, hogy a globális felmelegedés mértékét megpróbálják 2 Celsius-fok alatt tartani, sőt ha ez sikerül 1,5 Celsius-fok alatt. A szerződést aláírt országok továbbá azon lesznek, hogy minden klímaváltozáshoz kötődő kockázatot – például a szén-dioxid kibocsátást – is csökkkentsék, ha nem megszüntessék. A fent említett osztrák és német kutatók most azt vizsgálták hogy a találkozón kitűzött célok milyen hatással lehetnek, vagy akár már lehettek a gleccserek megállíthatatlannak tűnő és nagy mértékben gyorsuló olvadására.

A glecserek ugyanis komolyan hatást gyakorolnak a tengerszint alakulására. A kutatók lemodellezték a világ összes gleccserét, kivéve a felszíni gleccsereket, valamint az antarktiszi –és grönlandi jégmezőket. A lemodellezést követően a lehető legkülönbözőbb klímaváltozási forgatókönyveket futatták le rajtuk – árulta el Georg Kaser, az Innsbrucki Egyetem klímakutatója és a tanulmány egyik szerzője.

A Brémai Egyetem kutatója, Ben Mazion elmondása szerint az eredmények azt mutatják, hogy a következő 100 évben nem fog megmutatkozni a hatása annak, ha sikerül a globális felmelegedés mértékét 2 vagy 1,5 Celsius-fok alatt tartani. A gleccserek közel 36 százaléka mág az üvegházhatású gázkibocsátás sikeres visszaszorítása esetén is el fog olvadni. Ez azt jelenti, hogy a hegyekben található gleccserek több mint egyharmada menthetetlen még a legeltökéltebb prevenciók ellenére is.

Azt azonban fontos tudni, hogy a gleccserek lassan reagálnak a klímaváltozásra, ahhoz, hogy teljesen megállítsuk az olvadásukat a lehetetlenre kéne törekednünk, vagyis az  első iparosodás előtti idők hőmérsékletváltozását kéne reprodukálnunk. De ne gondoljuk, hogy hosszú távon nem fog megmutatkozni a különbség a 2 vagy 1,5 Celsius-fokos szcenárió megvalósulása esetén.

Hogy még kézzelfoghatóbbak legyenek a szimulációk a tanulmány szerzői számokban is kifejezték az eredményeiket, amik azt mutatják, hogy hosszú távon minden kilogram kibocsátott szén-dioxiddal együtt fog járni 15 kilogrammnyi gleccserjég elolvadása.

Hogy egy mindennapibb példával éljenek a kutatók, lényegében a Németországban 2016-ban bejegyzett új személygépkocsik minden megtett 500 métere egy kilogrammnyi gleccserjég olvadását vonja maga után.

Forrás: https://www.sciencedaily.com

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »