Környezetvédelem

Újra megjelentek az olajzöld fattyúteknősök egy indiai tengerparton

2018.03.29. - 11:00  |  Nincs hozzászólás

Mumbai egyik tengerpartját egykor rengeteg tengeri teknős használta, hogy ott rakjon tojásokat. A növekvő szemét miatt azonban teljesen eltűntek a vidékről ezek az állatok, ám most – 3 évvel egy nagy takarítás után – ismét megjelentek.

Az indiai Mumbaiban, a Versova Beachen néhány éve még akár másfél méter magasan is állt a szemét. Többségük műanyag hulladék volt. 2015-ben egy helyi ügyvéd, Afroz Shah ezt megelégelte és belekezdett egy projektbe, amire később az ENSZ is felfigyelt, “a világ legnagyobb tengerpart takarító projektjének” nevezték. Alig három évvel a sikeres takarítást követően ismét megjelentek a partszakaszon az olajzöld fattyúteknősök, és többen jelentették, hogy tojásokat találtak. Az Independent és a Guardian is azt írták, hogy sok éve ez az első alkalom, hogy láttak fészkelő teknősöket ezen a helyen.

A Versova Beachen közel 80-90 apró teknős kúszott be a tengerbe. Utukat önkéntesek vigyázták, sőt sokan még a kikelésük előtt ott voltak, és a homokban aludtak, hogy megvédjék a tojásokat a ragadozóktól. A Természetvédelmi Világszövetkezet vörös listáján szerepelnek ezek a teknősök, jelenleg a “sebezhető” kategórába esnek. Azért kerültek oda, mert a partszakaszokat ez elmúlt években elöntötte a szemét, így nehezebben tudtak fészkelni, vagy a kis teknősöknek sokkal nehezebb volt eljutni a tengerhez, miközben a koszban és mocsokban kellett kerülgetnie az akadályokat. A mumbai-i tengerparton már közel 20 éve nem keltek ki ilyen teknősök.

Sumedha Korgaonkar, egy kutató, aki épp most fejezi be az oljazöld fattyúteknősökről a doktori disszertációját elmondta a Guardiannek, lehetséges, hogy korábban is fészkeltek itt ezek a teknősök, de nem lehet biztosan megmondani. “Mumbaiban nem szerveznek általános őrjáratot a fészkek megtalálására”, így elképzelhető, hogy voltak itt 2015 előtt is fészkek, “de a partszakasz megtisztítása határozottan pozitív a fészkelő teknősök szempontjából.”

Shah vezeti az önkéntes takarítókat, már lassan három éve. 5000 tonna szemetet takarítottak eddig el az elmúlt két évben. Nagyjából 55000 ember él a part mellett, mégis Shah az első 6-8 héten egyedül szedte a szemetet. “Aztán két férfi odajött hozzám és nagyon udvariasan azt kérdezték, hogy ‘Uram, használhatnánk a gumikesztyűit?’ Mindketten csak úgy csatlakoztak hozzám. Ekkor tudtam, hogy sikeres lesz, amit elkezdtem.” - mondta Shah a Guardiannek.

Shah kezdeményezése egy nemzeti mozgalommá nőtt, és szinte mindenki, nyomornegyedekben élőktől egészen a politikusogik szinten mindenhonnan érkeztek emberek, hogy takarítsák a partszakaszt. Nekik köszönhető, hogy 20 év után ismét apró teknősök kúsznak át a homokon, a fészküktől a tengerig.

Forrás: https://www.theguardian.com/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »