Környezetvédelem

Tudta, hogy most ingyen napelemekre pályázhat?

Az előzetes tervek szerint két fő kategóriában lehet pályázni a november közepén induló 100%-ban vissza nem térítendő pályázaton.

Ingyen napelem! 100%-os EU-s támogatással. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Noha eredetileg a nyáron indították volna el, végül csak ősszel érkezik a régóta várt új napelemes és fűtéskorszerűsítési program. A csomagot alacsony jövedelmű háztartások számára dolgozták ki, a számítások szerint a 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás nagyjából 35 ezer otthon számára nyújt majd segítséget. A program pályázati kiírása alapján meglehetősen pontos képünk van a csomagról. Ezúttal azt mutatjuk be, hogy milyen típusú beruházásokra lehet igényelni a támogatást. A csomag két műszaki tartalomra lesz elérhető, ezek közül az egyiknél két további opció is van. Az első kategóriát a tetőszerkezetre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése alkotja; míg a másodikat a napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, illetve használati melegvíz-előállító rendszerek elektrifikálása, írta az alternativenergia.hu.

Utóbbi vízbázisú, házközponti fűtési rendszerrel nem rendelkező; illetve rendelkező ingatlanok esetén eltérő módon valósítható meg. Előbbinél tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére, fűtési rendszer infrapanelekkel és/vagy fűtőpanelekkel történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére, valamint nyílászáró-cserére; utóbbinál pedig tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítésére, fűtési rendszer hőszivattyú alkalmazásával történő elektrifikálására, villamosenergia-tároló beépítésére, illetve nyílászáró-cserére érhető el a támogatás. Fontos, hogy a műszaki tartalom kombinációk közül a pályázat benyújtásakor egyetlen változat jelölhető meg, és minden opció egyedi feltételrendszerrel bír. Bizonyos kritériumok azonban minden kategóriára érvényesek, a beruházásoknak például kizárólag energiamegtakarítást és/vagy a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését kell szolgálniuk.

A tetőre helyezett napelemek esetében fontos, hogy kizárólag olyan rendszer telepíthető, amelyben a panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladhatja meg az érintett ingatlanban a pályázat beadását megelőző elszámolási évben mért átlagos havi fogyasztást – de legfeljebb az 5 kWp-ot. A pályázati kiírás az önállóan nem támogatható tevékenységeket is bemutatja, ilyen többek között a napelemes rendszer kialakításához szükséges tervezési-, illetve engedélyeztetési folyamat.