Környezetvédelem

Ez lenne az eddigi leghatékonyabb energiatároló?

Az LG bemutatta az energiatárolás jelenét.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Enblock E tárolórendszerének két új változatát mutatta be az LG – írja a PV Magazine. Az első verzió 12,4, a másik 15,5 kilowattóra hasznosenergia-kapacitású, mindkét modell 451-szer 330 milliméteres, és kis helyen, könnyen telepíthető. Az akkumulátorokat lakossági alkalmazásra, napelemek által megtermelt energia tárolására tervezték. „Mivel mindkét oldalon mindössze néhány milliméterre van szükség, a tárolószekrény semmilyen módon nem korlátozza a telepítést” – olvasható a cég közleményében. A vállalat szerint az IP55-ös védelmi osztálynak köszönhetően az enblock E a pincében és a garázsban is gond nélkül üzemeltethető. A rendszerben az LG csoport LG Energy Solutions egysége által gyártott lítiumvas-foszfát akkumulátor (LFP) cellák találhatók.

Az eszköz kompatibilis továbbá olyan nagy gyártók invertereivel, mint a Fronius, a Kostal, a GoodWe és az SMA. A kisebb modell 12,4 kilowattóra hasznos energiakapacitással és 56,6 amperóra akkumulátor-kapacitással rendelkezik. A feszültségtartomány 180 és 262,8 volt között van, a névleges feszültség pedig 231,8 volt. A rendszer maximális töltési-kisütési árama 36,5 amper, a maximális töltési-kisütési teljesítmény pedig 6,2 kilowatt. Az akkumulátorcsomag oda-vissza hatásfoka több mint 95 százalék.

A nagyobb termék 15,5 kilowattóra hasznos energiakapacitást kínál, és ugyanolyan akkumulátorkapacitással rendelkezik, mint a kisebb. A feszültségtartomány 225 és 328,5 volt között van, míg a névleges feszültség 289,8 volt. A rendszer maximális töltési-kisütési árama 36,5 amper, a maximális töltési-kisütési teljesítmény pedig 7,7 kilowatt. Az akkumulátorcsomag oda-vissza hatásfoka több mint 96 százalék. A napelem tulajdonosa az enblock E-t vagy egyenáramú oldalon integrálhatja új rendszerébe, vagy váltakozó áramú oldalon egy meglévő napelemhez is telepítheti. Ha az eredetileg telepített tárolókapacitás nem elegendő, az enblock E lehetővé teszi egy további tárolómodul utólagos felszerelését akár két évvel az üzembe helyezés után.

 

Képek: LG