Megújuló energiaforrások

Gigantikus kínai beruházások

A távol – keleti országnak először sikerült megelőznie az Egyesült Államokat, nem beszélve az európai országok hatalmas elmaradásáról – jelenti a non profit tevékenységet folytató Pew Charitable Trusts.

Kína – már méreténél fogva – a leginkább érdekelt abban, hogy csökkentse károsanyag kibocsátását. Emlékezetes, hogy a tavalyi Olimpia előtt mennyit lehetett hallani a hatalmas széndioxid szennyezettségről és a résztvevő nyugati országok aggodalmairól. Többek között ennek is köszönhető, hogy 2009-ben ilyen mértékű korszerűsítést hajtottak végre Kínában.

A jelentésből kiderül, hogy Kína közel kétszer annyit költött a tavalyi évben megújuló erőforrásokra, mint a második helyezett Egyesült Államok. Tette mindezt úgy, hogy globális szinten 6.6 százalékos visszaesés volt ebben a szektorban. Kína 34,6 milliárd, míg az USA 18,6 milliárd dollárt fordított zöld beruházásokra. A harmadik helyezett Anglia 11,2 milliárd dollárral járult hozzá országának korszerűsítéséhez.

Nem véletlen, hogy Kína világelső ebben a tekintetben. Rohamosan fejlődő ipara, a nyugati országoktól eltérő, sokkal lazább károsanyag kibocsátási normái egyaránt megkövetelik az ilyen jellegű beruházásokat. Nem beszélve arról, hogy a megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezések többségét Kínában állítják elő.

A hatalmas ráfordítások ellenére Kína még mindig a világ egyik fő környezetszennyezője.