Megújuló energiaforrások

A tizenkét magányos óriás

Németország északi - tengeri partjai előtt helyezték üzembe a világ legnagyobb nyílt tengeri szélerőműparkját, mely a szárazföldről szabad szemmel nem látható.

Az Alpha-ventus névre hallgató, a tervezett 180 millió helyett 250 millió euró költségű projekt három energetikai cég együttműködéséből jött létre. A Borkum szigetétől 45 kilométerre található beruházás 12, egyenként 5 megawatt teljesítményű szélkereket foglal magába. A vízszint fölé 155 méter magasságba nyúló szélkerekek 50 ezer, egyenként háromfős háztartás teljes villamosenergia fogyasztását képes kielégíteni. Az egymástól 800 méter távolságban álló tornyok megközelítése és karbantartása az erre a célra kialakított hajókról végezhető.

A szélkerekek betonalapja 30 méteres mélységben található, az összeköttetést kábelek biztosítják. Az erőműpark központi helye egy helikopter leszállóként is szolgáló transzformátorplatform, ahol a jobb szállíthatóság érdekében 110 kilovoltra transzformálják fel a generátorok által nyert villamosenergiát. Az előállított energia a szárazföldig vezető 45 kilométeres utat a tengerfenéken elhelyezetett karvastagságú kábeleken teszi meg.

A létesítmény biztonságáról kamerarendszer gondoskodik és 500 méteres körzetben tilos megközelíteni. A legújabb hajózási térképeken feltűntetett szélerőműpark üzemeltetőinek következő feladata egy hatásos, minden igényt kielégítő biztonsági rendszer kialakítása lesz.

A kísérleti jelleggel működő erőműparkot már rácsatlakoztatták az országos hálózatra, de amíg a termelt energia tárolását nem tudják megoldani, addig kiegészítő funkciót tud ellátni a rendszer. A befektetők és az ország megújuló energiaforrásokba vetett bizalmát jelzi, hogy a kivitelezés hatalmas költségei és az egyelőre elérhetetlen megtérülés ellenére, az elkövetkező két évtizedben további ötezer nyílt tengeri szélkerék felállítását tűzték ki célul.