Megújuló energiaforrások

A tizenkét magányos óriás

2010.05.26. - 14:10  |  Nincs hozzászólás

Németország északi – tengeri partjai előtt helyezték üzembe a világ legnagyobb nyílt tengeri szélerőműparkját, mely a szárazföldről szabad szemmel nem látható.

Az Alpha-ventus névre hallgató, a tervezett 180 millió helyett 250 millió euró költségű projekt három energetikai cég együttműködéséből jött létre. A Borkum szigetétől 45 kilométerre található beruházás 12, egyenként 5 megawatt teljesítményű szélkereket foglal magába. A vízszint fölé 155 méter magasságba nyúló szélkerekek 50 ezer, egyenként háromfős háztartás teljes villamosenergia fogyasztását képes kielégíteni. Az egymástól 800 méter távolságban álló tornyok megközelítése és karbantartása az erre a célra kialakított hajókról végezhető.

A szélkerekek betonalapja 30 méteres mélységben található, az összeköttetést kábelek biztosítják. Az erőműpark központi helye egy helikopter leszállóként is szolgáló transzformátorplatform, ahol a jobb szállíthatóság érdekében 110 kilovoltra transzformálják fel a generátorok által nyert villamosenergiát. Az előállított energia a szárazföldig vezető 45 kilométeres utat a tengerfenéken elhelyezetett karvastagságú kábeleken teszi meg.

A létesítmény biztonságáról kamerarendszer gondoskodik és 500 méteres körzetben tilos megközelíteni. A legújabb hajózási térképeken feltűntetett szélerőműpark üzemeltetőinek következő feladata egy hatásos, minden igényt kielégítő biztonsági rendszer kialakítása lesz.

A kísérleti jelleggel működő erőműparkot már rácsatlakoztatták az országos hálózatra, de amíg a termelt energia tárolását nem tudják megoldani, addig kiegészítő funkciót tud ellátni a rendszer. A befektetők és az ország megújuló energiaforrásokba vetett bizalmát jelzi, hogy a kivitelezés hatalmas költségei és az egyelőre elérhetetlen megtérülés ellenére, az elkövetkező két évtizedben további ötezer nyílt tengeri szélkerék felállítását tűzték ki célul.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »