Megújuló energiaforrások

Biomassza, nap- és szélenergia a befektetési sorrend

A világ megújulóenergia-szektorában USA, India és Kína piaca számítanak a 2010—2011-es időszak legnépszerűbb befektetési célpontjainak vállalatfúziós és felvásárlási (M & A) lehetőségek szempontjából – derül ki a KPMG Powering Ahead, nemzetközi szervezet felméréséből.

A Magyarországon is működő KPMG kutatása során a megkérdezett szakemberek jelentős része szerint az elkövetkező másfél évben a pénzügyi befektetők fogják irányítani a megújulóenergia-piac alakulását. A felmérés alapján megállapítható, hogy a megváltozott a befektetések száma a biomassza javára, megelőzve ezzel a nap- és szélenergiát.

Bár a szélenergia területén még mindig hatalmas a piaci aktivitás, a kutatás rávilágít arra, hogy a befektetők, különösen a nagy közműcégek, már a következő globális irányvonalat keresik, amely szerint a biomassza látszik átvenni a szél helyét. Mivel a biomassza-erőművek más megújulókhoz képest sokkal nagyobb százalékban térülnek meg, egy sikeres projekt sokkal nagyobb méretgazdaságosságot tud elérni a szélerőműveknél, ráadásul a villamosenergia-termelés során keletkező hőenergia hasznosításából vagy értékesítéséből újabb anyagi előnyök származnak. Elemzők szerint a befektetőknek jelentős kihívásokkal kell szembenézniük, ha biomasszába akarnak befektetni, különös tekintettel a hosszú távú tüzelőanyag-ellátásra és az árak alakulására.