Megújuló energiaforrások

Forradalmi magyar szélerőmű

Dr. Györgyi Viktor 2007-ben jegyeztette be a szabadalmi hivatalban az általa kifejlesztett szélerőmű terveit. Jövő héten megkezdik az első példány alapozását.

Az új típusú szélgép működése teljesen hangtalan és már 0,3 méter/másodperces szélsebesség esetén is képes áramot termelni, ráadásul orkán erejű szélben is optimális teljesítményt nyújt.
A függőleges tengelyű erőmű kiépítése 20-30 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos lapátkerekes verzióké, míg működtetése 40-50 százalékkal kevesebb ráfordítást igényel. Ebből következik, hogy nagyjából 5 év alatt megtérül a beruházás, szemben a lapátkerekes erőművek 10-12 évével.

Az ultrakönnyű alapanyagokból készülő szélturbina összeállítását csavarozással oldják meg, hegesztésre nincs szükség. További előnye a rendszernek, hogy a turbina és a generátor a talajnál helyezkedik el, így az üzembe helyezés és a karbantartás sokkal kevesebbe kerül.

Nem mindenki osztozik a tervező és a beruházók optimizmusán. A Budapesti Műszaki és gazdaságtudományi Egyetem áramlástani tanszéke szkeptikusan fogadta az új elképzelést. Az intézet álláspontja szerint a magasságot nem tudja kompenzálni a hagyományos szélkerekektől eltérő felépítésmód, továbbá biztos szakmai véleményt csak a teljesítménygörbe megtekintése után lehet megfogalmazni.

Az első, 26 méter magas példányt Felcsúton fogják felállítani. A szériagyártás a tervek szerint még idén elkezdődik, megrendeléseket már Norvégiából és Törökországból is kapott a tervező.