Megújuló energiaforrások

Forradalmi magyar szélerőmű

Dr. Györgyi Viktor 2007-ben jegyeztette be a szabadalmi hivatalban az általa kifejlesztett szélerőmű terveit. Jövő héten megkezdik az első példány alapozását.

Az új típusú szélgép működése teljesen hangtalan és már 0,3 méter/másodperces szélsebesség esetén is képes áramot termelni, ráadásul orkán erejű szélben is optimális teljesítményt nyújt.
A függőleges tengelyű erőmű kiépítése 20-30 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos lapátkerekes verzióké, míg működtetése 40-50 százalékkal kevesebb ráfordítást igényel. Ebből következik, hogy nagyjából 5 év alatt megtérül a beruházás, szemben a lapátkerekes erőművek 10-12 évével.

Az ultrakönnyű alapanyagokból készülő szélturbina összeállítását csavarozással oldják meg, hegesztésre nincs szükség. További előnye a rendszernek, hogy a turbina és a generátor a talajnál helyezkedik el, így az üzembe helyezés és a karbantartás sokkal kevesebbe kerül.

Nem mindenki osztozik a tervező és a beruházók optimizmusán. A Budapesti Műszaki és gazdaságtudományi Egyetem áramlástani tanszéke szkeptikusan fogadta az új elképzelést. Az intézet álláspontja szerint a magasságot nem tudja kompenzálni a hagyományos szélkerekektől eltérő felépítésmód, továbbá biztos szakmai véleményt csak a teljesítménygörbe megtekintése után lehet megfogalmazni.

Az első, 26 méter magas példányt Felcsúton fogják felállítani. A szériagyártás a tervek szerint még idén elkezdődik, megrendeléseket már Norvégiából és Törökországból is kapott a tervező.

A berendezésnek a hatásfoka 65 százalékos, és a termelt áram nagyságrendekkel olcsóbb a jelenlegi áramfejlesztőkben termelt elektromos áramnál. A szélerőmű által termelt áramot a közvetlen felhasználás mellett tárolni is képes a komplex berendezés. A turbina a szél erejének felhasználásával közvetlenül áramtermelő generátort hajt, a termelt áram részben a hálózatba kerül, részben vizet hidrogénre és oxigénre bontja, a tárolt hidrogén szélcsendes időben mozgásba hozza az erre a célra kifejlesztett Györgyi féle forgódugattyús motort, amely egy másik áramfejlesztő generátort hajt, ezért szélcsendes időben is képes áramot termelni. Mind a forgódugattyús motor, mind az áramfejlesztő generátor Györgyi dr. által kifejlesztett technikai újdonság. Az energia rendszer környezetszennyezés mentes melléktermékeként tiszta oxigéngáz és vegytiszta vízpára képződik.
forrás: szechenyitarsasag.hu