Megújuló energiaforrások

A Napenergia

Magyaroszágon hatalmas, még kihasználatlan lehetőségek rejlenek a napenergia hasznosításában. A követezőkben a témában jártas szakember, valamint egy átlagos felhasználó is megszólal.

A Földön az élet a Nap energiájának köszönheti létét. Földünk hideg és sötét bolygó lenne a Nap sugarai nélkül. A napenergia képezi az alapját csaknem valamennyi természeti folyamatnak, beleértve az emberi életet is. Bőséges, tiszta, szabadon hozzáférhető és mindenütt rendelkezésre álló energiát biztosít.

Bohoczky Ferenc, osztályvezető, KHEM
“Éves szinten 1000-szer nagyobb mennyiségű napenergia éri a Földet, mint amit hasznosítani tudunk, illetve amit a Föld hasznosítani tudna.”

A Nap sugárzásából nyerhető napenergia több ezer éve ismerős az emberiségnek. Azok a készülékek, amelyek a napenergiát képesek számunkra hatékony módon hasznosítani a napkollektorok  és a napelemek.
A Napból érkező energia  hasznosításának két alapvető módja létezik: a passzív és az aktív  energiatermelés.

Bohoczky Ferenc:
“A mai hatásfokú napkollektorokkakl, mint egy 500-600 kilowatt hőenergiát tudunk kinyerni a napból. A fotovillamos panel esetében pedig 1 kilowatt panellel kb 1100 kilowatt villamosenergiát lehet Magyarországon termelni.”

Nagymihály Tamáséknál már több, mint két éve napkollektorok gondoskodnak a melegvízről.

Nagymihály Tamás
“A teljes használati melegvizet nyújtja. Amikor a nap rásüt a napkollektorokra, akkor gyakorlatilag azonnal elkezdi melegíteni a fűtéshez, mosáshoz szükséges vizet. Ezt egyébként még télen is csinálja, tehát nem hőmérséklet függő, hanem napfényfüggő.”

A napenergia felhasználásával ráadásul spórolni is tudunk.

Bohoczky Ferenc,:
“Ha én a bojlerembe nem villamosenergiával vagy gázzal állítom elő a melegvizet, hanem napenergiával, akkor megfelelő tárolási mérettel, körülbelül az évi melegvíz használatát egy családnak olyan 65-70%-ban lehet biztosítani napenergiával.”

A megújuló napenergia a fosszilis forrásokkal szemben hosszú távon jelent megoldást az emberiség energiaszükségleteinek kielégítésére, hiszen folytonosan  előfordul a természetben. A napenergia maximális kiaknázása szükséges lépés ahhoz, hogy biztosíthassuk a fenntartható energiaellátást, megvédjük bolygónkat és az elkövetkező generációk egészségét.