Megújuló energiaforrások

Környezettudatos középiskola

Energiatakarékos és környezetbarát berendezések beépítésével, 210 millió forintos uniós beruházás keretében újulhatnak meg a nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium és Kollégium elavult épületei.

A település honlapján lévő tájékoztatás alapján a beruházás a 10 ezer lakosú Nagykálló oktatási intézményében augusztus végéig tart, és a kivitelezés során a környezetbarát energia- és víztakarékossági megoldások, valamint a szelektív hulladékgyűjtés infrastrukturális feltételei valósulnak meg. A létesítmény energetikai korszerűsítése során a megújuló energiát hasznosító hőszivattyús és a legjobb hatékonysággal rendelkező kondenzációs gázkazánokból álló hibrid fűtési rendszert alakítanak ki.

Juhász Zoltán,  polgármester tájékoztatása szerint úgynevezett zöldtetőt alakítanak ki, amely teljes egészében biztosítja az épület hőszigetelését. A korszerűtlen világítótesteket modern, energiatakarékos izzókra, neonokra cserélik, s kiépítenek egy esővízbegyűjtő és -hasznosító rendszert is, melynek segítségével a jövőben a WC-k öblítése részben vagy egészében esővízzel lesz megoldva.

Hozzátette: lecserélik az épületben meglévő vízpazarló csaptelepeket infravezérlésűekre.

Az önkormányzati vezető beszámolt arról is, hogy a projekt részeként 20 százalékkal csökkenteni szeretnék az épületben keletkezett hulladék mennyiségét. “Ezt helyi komposztálással, szelektív hulladékgyűjtéssel, illetve a szemét csökkenését eredményező intézkedések bevezetésével szeretnénk elérni, így például a büfében műanyag helyett üvegpohárban történő kiszolgálást vezetünk be, illetve megszüntetjük a PET-palackos üdítők árusítását” – közölte. A projekt részeként energiatanúsítványt is kap az épület.

Juhász Zoltán szerint a 210 millió forintba kerülő beruházással – melynek 95 százalékát KEOP-pályázaton nyerte a város – a jelenlegi energiafogyasztás felét tudják majd megspórolni, ez éves szinten 15-20 millió forint megtakarítást jelent az önkormányzat számára