Megújuló energiaforrások

Nem vagyunk elég hatékonyak

Az Állami Számvevőszék keddi sajtótájékoztatóján kiderült: rengeteg tenni való vár az országra, ha versenyképes energetikai politikát szeretne megvalósítani.

Domokos László elnök elmondta, hogy több okból nem volt megvalósítható az energiahatékonyságot szolgáló cselekvési program.

Első sorban az elégtelen pénzügyi források, a megfelelő koordinátorok hiánya, az egyeztetési mechanizmusok működésképtelensége jelentette a főbb problémákat – tette hozzá Papp Sándor igazgatóhelyettes.

A Cselekvési Terv második verzióját 2010-ben nyújtotta be az EU-nak Magyarország. Az igazgatóhelyettes a Tiszta Jövő kérdésére válaszolva elmondta, hogy az első verziót, aminek a leadása 2008-ban volt esedékes, nyolc hónapos késéssel sikerült benyújtani. Ezt közel 40 pontban kifogásolta az Európai Bizottság. Ennek következtében egy teljesen új tervet kellett készíteni, ennek kidolgozása újabb nyolc hónapot vett igénybe. Ez a második verzió került idén márciusban a brüsszeli asztalra.

A feladat újdonsága, a korábban ismeretlen uniós irányelvek beépítése a programba együttesen járultak hozzá a késedelemhez. Nem vigasz, de Magyarországon kívül nyolc másik ország is rossz minősítést kapott.

Az újabb pályázatok kiírása, melyek alapján magán személyek és gazdasági társaságok a különböző energetikai beruházásokhoz támogatásokat vehetnek igénybe, kidolgozás alatt állnak. Hogy ezek mikor lépnek életbe, az attól függ, hogy az EU mikor hagyja jóvá a Cselekvési Tervet.