Megújuló energiaforrások

2011-től üzemel a szarvasi biogáz üzem

Augusztusban tették le az alapkövét Magyarország legnagyobb, 4,2 megawatt teljesítményű biogáz üzemének. A beruházó Aufwind Neue Energien GmbH partnere a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

„Szeretnénk nagyobb figyelmet generálni ennek a megújuló energiaforrásnak, mert multifunkcionális: áramot és hőt is termel, lehet vele szárítani, fűteni, hűteni. Emellett a biogáz feldolgozása után járművek esetében üzemanyagként is felhasználható, valamint betáplálható a földgáz-hálózatba is” – tudhattuk meg a beruházó cég ügyvezető igazgatójától, Ferdinand Schmack-tól az alapkőletételen.

A biogáz üzemmel hatalmas fejlődés megy végbe ebben a régióban. Az eddig fel nem használt hulladékok, mint a sertéshígtrágya, a vágóhídi hulladék, pulyka és szarvasmarha almostrágya mind hasznosításra kerül a jövő évtől. Természetesen környezetbarát eljárással.

Összességében a körülbelül évi 132,1 ezer tonna nyersanyag feldolgozásával a környezet- és szagterhelés csökkentése mellett az üzem 27,6 millió kilowattóra áramot termel, amelynek 13 százaléka az üzem saját villamosenergia-igényét fedezi.

Az értékesíthető hő- és hidegenergia összesen így 15,3 millió kilowattóra. A projektben közreműködő Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. telephelyén komplex technológia kiépítésével létesítendő trigenerációs kiserőművön keresztül szolgáltatnak majd a fűtési és használati melegvízen kívül technológiai gőzt, illetve hűtési hidegenergiát, összesen kb. 55 ezer gigajoule mennyiségben. Ez az energiamennyiség évente nagyjából 1,5 millió köbméter földgáz kiváltására elegendő. A biogázüzemben megtermelt biogázt egy 4 kilométer hosszú gázvezetéken keresztül szállítják a Gallicoop Zrt. telephelyén megépítendő kiserőműbe.

Forrás: http://www.agromonitor.hu/