Megújuló energiaforrások

Milliós megtakarítás zsírégetéssel

40 millió forintot spórolnak évente Hódmezővásárhelyen az állati zsiradékból kinyert, megújuló energiával.

Állati eredetű zsírégetésből nyer energiát mostantól az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. hódmezővásárhelyi gyára. A december 3-án átadott, Európai Uniós beruházás új, vegyes tüzelésű kazánjának köszönhetően az eddig nehézkesen hasznosítható hulladék felhasználásával évente 2,7 millió m3 gáz kiváltására lesz lehetőség. A biomassza segítségével így ezentúl 40 millió forintot spórolnak meg egy évben a száz százalékban állami tulajdonú cégnél.

2600 tonna zsír – ennyi állati eredetű hulladékot hasznosítnak újra éves szinten az ATEV hódmezővásárhelyi gyárában. A 260 millió forintos, fele részben uniós támogatással létesült beruházás során új, zsír és földgáz tüzelésére alkalmas égővel felszerelt vegyes tüzelésű kazánt építettek be, az egyik pusztán gáz tüzelésű kazán helyére.

A meglepő ötlet a társaság alaptevékenysége miatt szinte adta magát. Az állati melléktermékek feldolgozása során ugyanis jelentős mennyiségű állati eredetű zsír keletkezik, aminek további értékesítése nehézkes, tárolása drága. A zsír hőértéke viszont köztudottan magas, ráadásul megújuló energiaforrásnak, azaz biomasszának számít.

Az ATEV először két fűtőolaj tüzeléssel működő üzemében, Debrecenben és Solton váltott át a környezetbarát technológiára, majd két évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a bevált módszert – az elmúlt évek földgáz felhasználásának korlátozásait figyelembe véve – Hódmezővásárhelyen, a gyár hőigényének olcsóbb és „zöldebb” biztosítása érdekében is meghonosítják.

A beruházással évente annyi földgáz kiváltására lesz lehetőség, mellyel 2700 háztartás egész éves villamos energia ellátását lehetne biztosítani, de az állati eredetű zsiradék ilyen irányú hasznosítása persze csak ipari célkora lehetséges.

Az ATEV célja a projekttel elsősorban az volt, hogy a megújuló energiaforrás felhasználásával csökkentse a környezeti hatásokat, továbbá hozzájáruljon a feldolgozás energiahatékonyságának növeléséhez.