Megújuló energiaforrások

Cselekedjünk együtt!

Megérkezett a várva várt Megújuló Nemzeti Cselekvési Terv (NCsT), melyet csütörtök délig véleményezhetnek a téma iránt fogékony érdeklődők.

Szombaton bocsátotta ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a több mint 200 oldalas dokumentumot, melyet bárki véleményezhet. A cél már ismert: 2020-ra jelenlegi 6,5%-ról 13%-ra növelni a megújulók részesedését az energiafelhasználásban. Pontosabban 14,65 százalékra, így a középmezőnybe lépnénk előre az uniós tagállamok között.

Sok meglepetéssel nem szolgál a dokumentum: kiemelt szerepet kap a sokat kritizált, túlbonyolított bürokrácia egyszerűsítése. Ezzel rengeteg időt és pénzt lehet megspórolni a pályázatok kiírásánál és azok elbírálása során.

Továbbra is a nap-, a geotermikus energiában és a bioenergiában látják az ország fő kitörési pontjait. A cél teljes iparágak felállítása és ez által munkahelyteremtés.

Kérdéses, hogy a rengeteg beruházást miből finanszírozná Magyarország. Az EU-ban mindig is kényes kérdés volt az energetika (pl. az atomenergia körüli viták), ráadásul a központi költségvetésben sem tanyáznak milliárdok erre a célra. A magyar államháztartás helyzetéről jobb nem is beszélni…