Megújuló energiaforrások

Kislábnyom-energiatakarékossági verseny

A GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2010 májusában indította el a „Nagycsalád kis lábnyom” című kampányát, mely a családokat, azon belül is a nagycsaládosokat célozza meg.

A GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 2010 májusában indította el a „Nagycsalád kis lábnyom” című kampányát, mely a családokat, azon belül is a nagycsaládosokat célozza meg.

A projekt keretén belül megrendezett energiatakarékossági versenyre folyamatosan lehet jelentkezni!

A szervezők a kampány első lépéseként országszerte képzéseket tartottak a jelentkezőknek, melyen összesen 300 család vett részt. A tanulási folyamat során bemutatták, hogy egy társadalom energiafogyasztását nem csupán az energiához kapcsolódó szokások, azaz pl. a fűtés, világítás, közlekedés, befolyásolják, hanem az is, hogyan étkezünk, hogyan töltjük szabadidőnket, hogyan alakítjuk ki szűkebb és tágabb környezetünket.  A képzések után klíma-koordinátorok segítségével – akik a NOE régiós titkárai közül kerültek ki -, valamint a rendszeresen megjelenő elektronikus Kislábnyom hírlevéllel és kiadványokkal támogatják a képzésben résztvevőket a szükséges tudás megszerzésében és megőrzésében.

A program másik, jelentős állomása a szintén országosan meghirdetett energiatakarékossági verseny. A verseny során a résztvevőknek – a regisztráció után – a következőket kell tenniük:

1. minden hónap elején le kell olvasniuk és az online karbon kalkulátorban feljegyezniük mérőóra állásaikat (elektromos áram, gáz, víz, gépkocsi);

2. elvégezni egy egyszerű háztartási energia auditot (1. feladat); valamint

3. a folyamatosan meghirdetett további 3 feladat közül legalább 2-t elvégezni. A második feladat már elérhető a Nagycsalád – kis lábnyom honlapon (www.kislabnyom.hu).

A családok folyamatosan jelentkezhetnek, a képzésen való részvétel nem feltétele a versenyjelentkezésnek!

A folyamatosan feltöltött fogyasztási adatokat és a beküldött feladatokat egy szakmai zsűri pontozza. A legjobban szereplő, legkörnyezettudatosabb családok értékes nyereményeket is kapnak: laptop, kerékpár, családi nyaralás öko-panzióban és környezetbarát termékeket tartalmazó ajándékcsomag. A nyereményeket személyesen vehetik át a 2011. április végén megrendezésre kerülő záró rendezvényen.

Fontos, hogy minél előbb regisztrál valaki, annál nagyobb esélye van a nyeremények megszerzésében. A versenyben bármely család részt vehet, regisztrálni a www.kislabnyom.hu honlapon lehet.

A családi energiatakarékossági verseny és a díjkiosztó rendezvény fővédnöke dr. Fülöp Sándor,  a Jövő nemzedékek Országgyűlési Biztosa, aki a projekt sajtóbemutatóján kiemelkedő jelentőségű programként üdvözölte a versenyt.

További információ:

A projektről:                  Vadovics Edina, tel:+36 20/5121 887, edina [kukac] greendependent.org

Sajtókapcsolat:             Vadovics Kristóf, tel:+36 20/5121 886, kristof [kukac] greendependent.org

A projekt honlapja:        www.kislabnyom.hu

Háttér információ

A „Nagycsalád – kis lábnyom” projekt átfogó célja, hogy a családok elsajátítsák a rendszerben való gondolkodás képességét, növekedjen a környezettudatos életmód iránti igény és felhívni a figyelmet az energiatudatos, valamint fenntartható életmód tágabb összefüggéseire.

A programmal kifejezetten a nagycsaládosokat célozták meg, mert az összes CO2 kibocsátás 30%-a családoknál keletkezik, valamint az összes energia felhasználás 40%-a is itt történik. Bár a nagycsaládokban az egy főre eső ökológiai és karbon lábnyom általánosságban véve alacsonyabb, mint az egyéb háztartásokban, de ennek tudatosítása és megerősítése fontos feladat, azért is, hogy a nagycsaládokban felnövekvő generációk a kis lábnyom megőrzését fontosnak tartsák, s  ezt a jövő szempontjából előnynek érezzék.

Az energia- és környezettudatos viselkedést, amely gyakran az anyagi fogyasztás csökkentésével jár együtt, a főáramú társadalom és média nem jutalmazza, bizonyos fokig akár még negatív megvilágításban is tűnteti fel. A projekt célja többek közt ennek ellensúlyozása pozitív kommunikációval, valamint az energia- és környezettudatos viselkedés jutalmazásával, megerősítésével.

A hosszú távú és multiplikációs hatást a családok egészének megcélzásán kívül úgy kívánják biztosítani, hogy a NOE munkatársai közül régiónként min. 1 személyt ún. helyi klímakoordinátor szerepre felkészítik, a szakmai támogatást a projekt során folyamatosan biztosítva. A koordinátorok a projekt befejezése után is a klíma- és energiatudatos életmód előmozdítói lesznek a NOE szervezetén belül.

GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesületéről (www.greendependent.org)

A GD-t 2005-ben hozták létre magányszemélyek, azóta több nemzetközi FP7-es kutatási projektben is aktív partner, illetve számos hazai környezetvédelmi szervezettel valósított meg közös projekteket – pl. a „Leszel amit eszel” kampány Gödöllőn a fenntartható élelmiszer-fogyasztás népszerűsítése érdekében, vagy a Gödöllői klíma-klub elindítása, melyben a helyi háztartások és családok számára szervez havi rendszerességgel klubtalálkozókat a klíma- és energiahasználati tudatosság növelése és a háztartások energiafogyasztásának csökkentése céljából.

A GreenDependent Egyesület a Klímabarát Települések Szövetségének pártoló tagja.

Nagycsaládosok Országos Egyesületéről (www.noe.hu)

A NOE 1987-ben alakult. Célja az élet és az anyaság tiszteletére nevelés, a házasságért és a jövő generációért érzett felelősség erősítése, a nagycsaládok sajátos érdekeinek képviselete és szolgálata, a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése. Az egyesületnek jelenleg kb. 15.000 család a tagja, akik közvetlenül vagy tagegyesületen keresztül tartoznak a NOE-hoz. Szerte az országban több mint 300 helyi közösségük tevékenykedik. Hét regionális központot működtetnek: Felső-Duna (Győr), Közép-Magyarország (Monor), Dél-Alföld (Orosháza),  Al-Duna (Pécs), Felső-Tisza (Püspökladány), Észak (Fót), Balaton (Nagykanizsa) . Egyesületeikben folyamatosan kb. 1500 önkéntes dolgozik. Az    Egyesület központjában többféle ingyenes tanácsadó szolgálat is működik: általános jogsegély, otthonteremtés, családi és szociális ellátások, fogyasztóvédelem, gyermeknevelés.