Megújuló energiaforrások

Hatékonyabb klímavédelem – több munkahely, nagyobb gazdaságélénkítés

A Greenpeace ma bemutatta az Ecofys nemzetközi kutatóintézettől rendelt tanulmányát, mely az ambiciózusabb klímavédelmi intézkedések magyarországi gazdasági hatásait vizsgálta.

A tanulmány elkészítésével kapcsolatban a szervezet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság-fejlesztésért és Klímapolitikáért felelős Helyettes Államtitkárságával is folyamatosan egyeztetett, és a számítások eredményeit ma reggel Olajos Péter helyettes államtitkárnak is átadták.

Az Ecofys szakértői 15 héten át dolgoztak az elemzésen, mely elsőként vette figyelembe már a gazdasági válság hatásait is. A tanulmány azt vizsgálta, hogy minden költséget és hasznot figyelembe véve milyen gazdasági következményei lennének hazánkra nézve, ha az Unió 2020-ig nem 20%-os, hanem 30%-os kibocsátáscsökkentést tűzne ki maga elé (az 1990-es szinthez képest). A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis ahhoz, hogy a klímaváltozás katasztrofális hatásait elkerüljük, nem elég az EU 20%-os vállalása.

Joris Koornreef, a tanulmány egyik szerzője, a Greenpeace mai budapesti bemutatóján elmondta: az elemzés megmutatta, hogy Magyarországnak negatív költséggel is megvalósíthatná a magasabb kibocsátáscsökkentési célokat. Ez összességében körülbelül 2 milliárd euró megtakarítást, 10%-kal több munkahelyet és nagyobb energiabiztonságot jelent, mintha a 20%-os csökkentés maradna érvényben.

Stoll Barbara, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse hangsúlyozta: az Ecofys tanulmánya alapjaiban kell hogy megváltoztassa a magyar döntéshozók hozzáállását a klímavédelem, az energiahatékonyság és a megújulók terjesztésével kapcsolatos feladatokhoz. Az eddigi kormányzatok úgy hitték, ez áldozathozatal a részünkről, a gazdaság összeomlásához vezethet, valamiféle luxus; az Ecofys tanulmánya azonban bebizonyítja: a klímavédelem már középtávon pénzt hoz, munkahelyeket teremt, és serkenti a gazdaságot az új beruházások révén. Ez persze komoly politikai elköteleződést sürget.

A Greenpeace azért időzítette mostanra a tanulmányt, mert az Unió soros elnökségét betöltő Magyarországnak ebben a félévben különösen fontos szerepe lesz a magasabb kibocsátáscsökkentési célokról szóló EU-n belüli viták levezetésében.

A tanulmány angol és magyar nyelven teljes egészében letölthető a Greenpeace honlapjáról.