Megújuló energiaforrások

A tudományos élet és fejlesztéspolitika

Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével folytatott megbeszélést a megújuló fejlesztéspolitikáról.

Egyetértettek abban, hogy az innováció csak akkor lehet a gazdasági növekedés forrása, a tudomány és a kutatás akkor válhat kitörési ponttá, ha a fejlesztési forrásokat hatékonyabban és világos alapelvek mentén használják fel. Az NFM közleménye szerint az államtitkár stratégiai együttműködésre törekszik a Magyar Tudományos Akadémiával az európai uniós és az Innovációs Alap forrásait hasznosító pályázati rendszer megújításában.

Magyarország gazdasági növekedéséhez elengedhetetlen, hogy megőrizzük a munkahelyeket és újakat hozzunk létre. Ehhez azonban szükséges a kis- és közepes vállalkozások megerősítése, a tudományos élet és az innováció támogatása, a hazai termékek és szolgáltatások hozzáadott értékének növelése. Az Új Széchenyi Terv ehhez a célkitűzéshez minden szükséges feltételt biztosít.
Az Akadémia elnöke fontosnak tartja, hogy a felfedező kutatásoktól az innovációig ívelő pályázati konstrukciókat alakítsanak ki, amelyben a kutatásfejlesztés és innováció  minden eleme egyformán hangsúlyosan jelenik meg. A megbeszélésen Pálinkás József kifejtette, hogy az MTA a magyar tudományos élet egészének köztestületeként örömmel vállal részt az együttműködésben. Az intézmény elnökeként minden eszközzel segíteni kívánja egy átlátható pályázati rendszer kialakítását, amely a források hatékony felhasználását eredményezi.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napokban veszi át a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalhoz benyújtott pályázatok kezelését. A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy az átvett pályázatok támogatási szerződéseinek felülvizsgálatát el kell végezni és a lehető leggyorsabban le kell zárni, meg kell kezdeni az érvényes szerződéssel rendelkező pályázatok kifizetését.