Megújuló energiaforrások

A tudományos élet és fejlesztéspolitika

2011.01.30. - 10:21  |  Nincs hozzászólás

Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével folytatott megbeszélést a megújuló fejlesztéspolitikáról.

Egyetértettek abban, hogy az innováció csak akkor lehet a gazdasági növekedés forrása, a tudomány és a kutatás akkor válhat kitörési ponttá, ha a fejlesztési forrásokat hatékonyabban és világos alapelvek mentén használják fel. Az NFM közleménye szerint az államtitkár stratégiai együttműködésre törekszik a Magyar Tudományos Akadémiával az európai uniós és az Innovációs Alap forrásait hasznosító pályázati rendszer megújításában.

Magyarország gazdasági növekedéséhez elengedhetetlen, hogy megőrizzük a munkahelyeket és újakat hozzunk létre. Ehhez azonban szükséges a kis- és közepes vállalkozások megerősítése, a tudományos élet és az innováció támogatása, a hazai termékek és szolgáltatások hozzáadott értékének növelése. Az Új Széchenyi Terv ehhez a célkitűzéshez minden szükséges feltételt biztosít.
Az Akadémia elnöke fontosnak tartja, hogy a felfedező kutatásoktól az innovációig ívelő pályázati konstrukciókat alakítsanak ki, amelyben a kutatásfejlesztés és innováció  minden eleme egyformán hangsúlyosan jelenik meg. A megbeszélésen Pálinkás József kifejtette, hogy az MTA a magyar tudományos élet egészének köztestületeként örömmel vállal részt az együttműködésben. Az intézmény elnökeként minden eszközzel segíteni kívánja egy átlátható pályázati rendszer kialakítását, amely a források hatékony felhasználását eredményezi.


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a napokban veszi át a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalhoz benyújtott pályázatok kezelését. A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy az átvett pályázatok támogatási szerződéseinek felülvizsgálatát el kell végezni és a lehető leggyorsabban le kell zárni, meg kell kezdeni az érvényes szerződéssel rendelkező pályázatok kifizetését.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »