Megújuló energiaforrások

Száz százalékos megújuló arány 2030-ra?

Az Energy Policy szaklapban publikált tanulmány szerint megvalósítható lenne, hogy húsz év múlva a világ energiaellátását megújuló erőforrásokból biztosítsuk. Persze néhány akadály azért felmerült.

A tanulmány szerint már most is rendelkezünk a szükséges technikai eszközökkel ahhoz, hogy ne legyen szükségünk fosszilis energiahordozókra.

Tehát mi is kell a kívánt arány eléréséhez? Lássuk, hogyan épülne fel a világ energiaellátása!

–          4millió 5MW teljesítményű szélturbina

–          1.7 billió 3KW –os, tetőn elhelyezett napelemes rendszer

–          kilencvenezer 300 MW-os napelem erőmű

–          valamint geotermikus, hullám, és az ár-apály jelenséget hasznosító erőművek

A számításból kihagyták a biomasszát és a nukleáris erőműveket. Mindkettőt a magas fokú szennyezés és a talaj használatból származó problémák miatt.

A listán szereplő turbinák nagyobb teljesítményűek, mint a jelenleg használt berendezések, de néhány 5 MW-os offshore telepet már üzembe helyeztek.

A két fő probléma azonban még hátra van. Egyelőre nehéz elképzelni, miként lehetne a rendszereket összekapcsolni úgy, hogy a teljesítmény és a rendszerek változó működési elve összhangba kerüljön.  Továbbá a rendszerek felépítéséhez szükséges ritka szárazföldi anyagok beszerzése is kérdéses. Utóbbihoz a bányászat mértékét a jelenlegi ötszörösére kellene emelni, illetve az újrahasznosításnak is mindennapi jelenséggé kellene válnia.

Az eddig felsorolt problémák elhanyagolhatók a politikai és lobbi érdekek által felállított, egyelőre ledönthetetlennek tűnő falak képezte akadályokhoz képest…

Geotermikus erőmű Kaliforniában