Megújuló energiaforrások

Spanyol megújulás

Január 6-án rekordot döntöttek Spanyolországban a megújuló energiaforrások: ezen a napon az ország elektromos ellátásnak 75 százalékát zöld energiával biztosították.

Ezzel szemben drasztikusan csökkent a szén felhasználása: mindössze 4 százalékot tett ki a fosszilis erőművek szerepvállalása. Nem ez az első alkalom, hogy rekordot állított fel a mediterrán ország. 2009 márciusában egy hét alatt 11 180 Megawatt szélenergiával biztosították az energiaellátás 40 százalékát. A turbinák az ország észak-nyugati részén szállították a megújuló energiát.

A tavalyi évben 20 százalékkal csökkentették Spanyolországban a széndioxid kibocsátást, köszönhetően a fosszilis energiahordozók háttérbe szorulásának.

A spanyol Red Electrica jelentése alapján az ország energiaellátásának 35 százalékát megújuló energiával biztosították a tavalyi évben. Ezzel túlszárnyalták a 2010-es tervet, mely 30 százalékot tűzött ki célul, illetve majdnem elérték a 2020-as vállalásokat is. Utóbbi 35,5 százalékos megújuló arányt foglal magában.

A remek eredményekben fontos szerepe van a két évvel ezelőtt Sevillában üzembe helyezett napelemes erőműnek. A PS20 nevű rendszer 20 megawattos teljesítményű és 10 000 otthon energiaellátását biztosítja. Az 1255 tükörből álló berendezés egy 161 méter magas toronyra fókuszálják a napsugarakat. A toronyban lévő vízből a hő hatására gőz keletkezik, melyet egy turbina segítségével elektromos árammá változtatnak.

A Sevillában található erőmű a világ legnagyobb napelemes rendszere volt 2009-ben