Megújuló energiaforrások

Határok nélkül a megújuló energiákkal

2011.03.10. - 12:45  |  Nincs hozzászólás

Célegyenesbe érkezett az Európai Regionális Fejlesztési Alap Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a „Határok nélkül a megújuló energiákkal” nevezetű projekt.

A projekt megvalósítását a budapesti Puskás Tivadar Közalapítvány, valamint a szlovákiai Nagykapos és Vidéke Társulás végzi közösen, az Európai Unió társfinanszírozásával.

A projekt célja, hogy megalapozza a hazai és határon túli kis és középvállalkozások, általános és középiskolák, önkormányzatok, hivatalok együttműködését és tapasztalatcseréjét a megújuló energiákkal kapcsolatban. Célja az érintett régiók (Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Budapest főváros, Kassai kerület) közötti legjobb gyakorlatok átvételének ösztönzése tudatformáló kiadványokkal, megismertetésével és elterjesztésével.

A nehezen megszólítható lakossági csoportok tudatformálása elengedhetetlen a projekt sikeres megvalósulásához, ezért a kiemelt célcsoportnak tekinthető 10-18 év közötti fiatalság bevonására különös hangsúlyt fektetnek a szervezők, közreműködők.

A program keretében szervezett rendezvényeken, találkozókon a térségek kis- és középvállalkozói, valamint a többi résztvevő átfogó képet, segítséget kap a tervezési dokumentumok, programok rendezvényekkel, adatbázis-fejlesztéssel, előkészítésében, mely területen eddig hiány mutatkozott, ezzel is hozzájárulva a versenyképességük növeléséhez.

A projektben kiemelt szerepet kap az adatbázisok révén a tudásanyag hatékony közvetítése. A szlovákiai és magyarországi tájékoztató irodák segítségével az érdeklődő térségi szereplők interaktív módon sajátíthatják el a hálózathoz kapcsolódó adatbázisokban felhalmozott tudásanyagot, mely nagyban segíti további munkájukat.

Ezáltal javul az energiatakarékos technológiák, módszerek elterjesztése az érintett régiókban, növelve a megújuló energiaforrások felhasználását, valamint az energiahatékonyságot. Ezáltal a két ország is komoly lépéseket tehet a rendelkezésre álló alternatív energiaforrások, így különösen napenergia, geotermikus, szélenergia, stb. környezetbarát módon történő előállítása és alkalmazása területén.

A projekt következő állomása egy workshop megrendezése, melyre tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket 2011. március 11-én 10 órától az Újbudai Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának (1113 Budapest, Zsombolyai utca 5.) nagytermébe.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »