Megújuló energiaforrások

Széleskörű szakmai programot kínál a „Határok nélkül a megújuló energiákkal” projekt zárókonferenciája

Budapesti konferenciával zárul március 28-án az Európai Regionális Fejlesztési Alap Magyarország- Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program „Határok nélkül a megújuló energiákkal” című projekt.

A konferenciára az online regisztráció sorrendjében, a terem befogadóképességének határáig minden érdeklődőt ingyenes részvételi lehetőséggel várnak a szervezők.

Mindazok figyelmébe ajánljuk a rendezvényt, akik – akár uniós támogatást igényelve – szeretnének élni a kölcsönösen előnyös együttműködés lehetőségével, akik tevékeny részesei akarnak lenni a Magyarország–Szlovákia határmenti térség gazdasági, társadalmi fejlesztésének.

A projekt célja a célcsoportok kooperációjának és tapasztalatcseréjének megalapozása volt, ennek eredményeképpen az érintett régiók közötti legjobb gyakorlatok átvételének ösztönzése tudatformáló kiadványokkal, rendezvényekkel, adatbázis-fejlesztéssel, energiatakarékos technológiák elterjesztésével.

Mindezt az indokolta, hogy az érintett térségek szereplői még kevéssé felkészültek az uniós és nemzeti gyakorlatok elsajátítására, az uniós és hazai források elérésére. Ennek bizonyítéka a térségek alacsony forrásvonzó képessége. Annak ellenére, hogy a 2004-2006-os programozási időszak már mögöttünk van, a térségben támogatásban részesült, határmenti együttműködésben végrehajtott projektek nagy része csekély hozzáadott értéket mutatott, a határmenti kapcsolatok és hálózatok nehézségekkel küzdenek, vagy csak formálisan működnek. Mindamellett a projekt célterületének nagy része demográfiai és migrációs problémákkal is küzd. Ez a körülmény pedig a humán erőforrások kedvezőtlen állapotára utal. A probléma főként az információhiány, valamint a forráshiány.

E nehézségek kezelésére indult el ez a sikeres program, melynek eredményei az www.energianova.hu és a www.energianova.sk internetes portálon tekinthetők meg, mely:

– adatbázist működtet a regisztrált felhasználók számára, felületet biztosít egyéni termékek, programok ajánlásához

–  pontos paraméterek szerinti kereshetőségével fontos segítséget nyújt a szakterületen működő vállalkozások, tanácsadók megtalálásához

–  információkat szolgáltat a vállalkozásokat érintő jogi, gazdasági és pályázati kérdésekben

–  felhívja a figyelmet a szakmai konferenciákra, partnertalálkozókra

– elérhetővé tesz szakmai bemutató filmeket, publikációkat és híreket

A konferenciára történő regisztráció a www.energianova.hu weboldalon keresztül lehetséges.