Megújuló energiaforrások

Példaértékű magyar-szlovák együttműködés

A „Határok nélkül a megújuló energiákkal” projekt zárókonferenciáján részletesen ismertették a nemzetközi együttműködésben megvalósult eredményeket, illetve a megújuló technikákról is bővebb felvilágosítást kaphattak az érdeklődők.

Dr. Kőhalmi Zsolt, a Puskás Tivadar Közalapítvány kuratóriumi elnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy már az 1970-es és 80- as években is közeli ismerettséget kötött a megújuló energiákkal, mivel az Egyesült Államokban tudományos attaséként szolgált.

A fejlődés lassan ért el hozzánk, de a nemzetpolitikai célokat is szolgáló összefogásnak köszönhetően most hátrányos helyzetű régiókban valósulhattak meg a beruházások.

Gabri Rudolf, a Nagykapos és Vidéke Társulás elnöke szintén örömét fejezte ki, hogy a megújulók terén egyébként is lemaradásban lévő két ország között ilyen hatékony együttműködés jöhetett létre.

A tizennégy hónappal korábban kezdődött, utófinanszírozásos formában kivitelezett fejlesztések már elkészültek, „csupán” a bürokrácia rögös útját kell végigjárni.

A fejlesztések között megtalálható iskola felújítás, melynek keretein belül napkollektorral modernizálták az intézmény ellátását, illetve egy görög katolikus templom hőszivattyús rendszerrel történő modernizációja.

A közös munka egyik legnagyobb akadálya a határok közötti rugalmas átjárhatóság hiánya volt. A két ország között közel 700 km-es határszakaszon mindössze 23 átkelő található, tehát hatalmas távolságokat kell megtenni az átjárásért.

Pedig a gazdasági kapcsolatok erősítése mindkét ország érdekeit szolgálná. Magyarországnak Szlovákia a 6. legfontosabb gazdasági partnere, míg északi szomszédunknál hazánk a 4. helyen áll.