Megújuló energiaforrások

Megkezdődött az egyeztetés a KÁT rendszer átalakításáról

A Nemzeti Együttműködés Kormányának azon célkitűzésével összhangban, hogy megismerje az egyes kérdésekben érintett szakmai- és civil szervezetek, iparági szereplők véleményét 2011. március 29-én Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár kezdeményezésére megkezdődött a szakmai párbeszéd a villamos energia kötelező átvételi (KÁT) rendszerének átalakításáról.

A keddi találkozón a kormányzat képviselői mellett részt vettek a távhőszolgáltatók, a kapcsoltan termelő erőművek, a biomassza erőművek, valamint az erdészeti biomassza előállításban érdekelt erdőgazdálkodási szakszövetségek és érdekvédelmi szervezetek is – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban.

A találkozón Bencsik János megerősítette: a jelenlegi KÁT rendszer 2011. július 1-jén megszűnik és egy új, elsősorban a megújuló energia alapú hasznos hőtermelés felhasználását ösztönző rendszer kerül kidolgozásra, amelynek alapelve a társadalmi hasznosság érvényesítése lesz. A kormány tervei szerint a – megújuló energiaforrások között meghatározó szerepet játszó – biomassza felhasználása esetén a támogatási rendszerben alapkövetelmény lesz majd a jelenleginél kisebb támogatható kapacitáshatár, a magasabb hatásfok és a fenntarthatósági követelmények fokozott érvényesítése. A hasznos hőtermelésen felül a tisztán megújuló energiaforrásokat használó hőtermelők számára, a jelenlegitől eltérő formában ugyan, de megmarad a villamosenergia-termelés támogatása is – tette hozzá az államtitkár.

A földgáz alapú kapcsolt termelők esetében a KÁT rendszerből történő kivezetés feltételeinek kidolgozása az iparági szereplők véleményének figyelembevételével jelenleg már zajlik. A szabályozási rendszer átalakítása során a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a lakosság távhőellátása – az igénybe vevők számára megfizethető áron – biztosított legyen.

A meghívottak az elhangzott tervek alapvető irányaival egyetértettek, a részletekre vonatkozó javaslataikat elővezették a minisztérium képviselőinek. Amint azt megjegyezték: örömükre szolgált, hogy véleményüket egy valóban szakmai alapon szervezett találkozó keretében oszthatták meg egymással és a kormányzat képviselőivel.

Az új hő-oldali támogatási rendszer az Európai Bizottság jóváhagyását követően, a tervek szerint az új fűtési idény kezdetén, azaz 2011. október 15-én lép majd hatályba.