Megújuló energiaforrások

Kínai napelemgyár épül Berettyóújfaluban

Kínai üzletemberek kétmilliárd forintos befektetés keretében napelem- és napkollektor-gyárat építenek Berettyóújfaluban - számolt be a haon.hu. A távol-keleti befektető a kezdeti 300 munkahelyet két év alatt ezerre növeli.

Kínai üzletemberek kétmilliárd forintos befektetés keretében napelem- és napkollektor-gyárat építenek Berettyóújfaluban. Az októberre elkészülő első ütem 300 embernek ad munkát, két éven belül azonban az alkalmazottak számát ezer főre bővítik – jelentették be a fejlesztés helyszínén az Orient Solar Kft. ügyvezetői, Galló Ferenc és Hu Bi Feng. A terület megvásárlása, valamint a projekt ünnepélyes elindítása kapcsán elhangzott, hogy Berettyóújfalu határában egy 8,5 hektáros területen két darab, egyenként ezer négyzetméteres, és egy kétezer négyzetméteres üzemcsarnok épül, a hozzá kapcsolódó szociális terekkel, irodákkal és logisztikai egységekke.

A kínai partnerek immár egy éve érdeklődnek a befektetési lehetőség után. Elárulták: a kormány befektetőbarát politikája, valamint az olcsó és jól képzett helyi munkaerő egyaránt szerepet játszott a végső döntésükben.

„Sajnos, az önkormányzat nem tudott területet adni a kínai befektetőnek, ugyanis a város körül szóba jöhető önkormányzati földek kilencven százaléka természetvédelmi oltalom (Natura-2000 védettség) alatt áll. A település számára bizony komoly bevételkiesést jelentett az, hogy a kínaiak kénytelenek voltak magántulajdonostól megvásárolni a beruházáshoz szükséges 8,5 hektárnyi területet”  – válaszolta a Napló megkeresésére Muraközi István polgármester.

A városvezető azt is elmondta, hogy bár a kínaiak egyelőre jellemzően betanított munkaerőt foglalkoztatnak majd a napelemgyárban, Berettyóújfalu szakképzési infrastruktúrája alkalmas arra, hogy szükség esetén kielégítse a befektető magasabban képzett munkaerőre irányuló esetleges igényeit is. Az első ütemben (ez év októberétől) 300, két éven belül pedig már ezer embert foglalkoztató gyár a bihari kistérségben élőknek jelenthet elsősorban munkalehetőséget.