Megújuló energiaforrások

Kínai napelemgyár épül Berettyóújfaluban

2011.04.06. - 19:40  |  Nincs hozzászólás

Kínai üzletemberek kétmilliárd forintos befektetés keretében napelem- és napkollektor-gyárat építenek Berettyóújfaluban – számolt be a haon.hu. A távol-keleti befektető a kezdeti 300 munkahelyet két év alatt ezerre növeli.

Kínai üzletemberek kétmilliárd forintos befektetés keretében napelem- és napkollektor-gyárat építenek Berettyóújfaluban. Az októberre elkészülő első ütem 300 embernek ad munkát, két éven belül azonban az alkalmazottak számát ezer főre bővítik – jelentették be a fejlesztés helyszínén az Orient Solar Kft. ügyvezetői, Galló Ferenc és Hu Bi Feng. A terület megvásárlása, valamint a projekt ünnepélyes elindítása kapcsán elhangzott, hogy Berettyóújfalu határában egy 8,5 hektáros területen két darab, egyenként ezer négyzetméteres, és egy kétezer négyzetméteres üzemcsarnok épül, a hozzá kapcsolódó szociális terekkel, irodákkal és logisztikai egységekke.

A kínai partnerek immár egy éve érdeklődnek a befektetési lehetőség után. Elárulták: a kormány befektetőbarát politikája, valamint az olcsó és jól képzett helyi munkaerő egyaránt szerepet játszott a végső döntésükben.

„Sajnos, az önkormányzat nem tudott területet adni a kínai befektetőnek, ugyanis a város körül szóba jöhető önkormányzati földek kilencven százaléka természetvédelmi oltalom (Natura-2000 védettség) alatt áll. A település számára bizony komoly bevételkiesést jelentett az, hogy a kínaiak kénytelenek voltak magántulajdonostól megvásárolni a beruházáshoz szükséges 8,5 hektárnyi területet"  – válaszolta a Napló megkeresésére Muraközi István polgármester.

A városvezető azt is elmondta, hogy bár a kínaiak egyelőre jellemzően betanított munkaerőt foglalkoztatnak majd a napelemgyárban, Berettyóújfalu szakképzési infrastruktúrája alkalmas arra, hogy szükség esetén kielégítse a befektető magasabban képzett munkaerőre irányuló esetleges igényeit is. Az első ütemben (ez év októberétől) 300, két éven belül pedig már ezer embert foglalkoztató gyár a bihari kistérségben élőknek jelenthet elsősorban munkalehetőséget.

Rovat további cikkei

Európa legnagyobb tetőnaperőmű-parkja épül a győri Audiban

Az Audi Hungaria Zrt. két logisztikai központjának tetején alakítja ki az...

2019.02.16. - 14:23 tovább »

Tavaly 9 hónap alatt 59,9 megawattal bővült a háztartási erőművek...

Tavaly az első három negyedévben 59,9 megawatt összteljesítményű...

2019.02.01. - 14:13 tovább »

Új módszert dolgoztak ki a bioüzemanyagok előállítására belga és...

Belga kutatók a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi...

2019.01.16. - 09:55 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »