Megújuló energiaforrások

168 millió dollárt invesztál a Google a világ legnagyobb napenergiás erőművébe

A BrightSource Energy által fejlesztett rendszer a kaliforniai Mojave sivatagban található, melynek segítségével 85 000 otthon energiaellátását lehet majd biztosítani éves szinten – számolt be a yahoo.

A 2013-as befejezéskor az erőmű bruttó energiatermelése 392 Megawatt lesz, ezzel a világ legnagyobb napenergiát hasznosító rendszerévé fog előlépni.

„ Ez annyit jelent, mintha a rendszer élettartama alatt 90 000 autót hirtelen eltűntetnénk az utakról” – utalt a zöld beruházásnak köszönhető emisszió kiváltásra Rick Needham, az internetes kereső zöld ügyeiért felelős vezetője.

Az Amerikai Energia Ügynökség 1,6 billió dolláros kölcsönt biztosított a beruházáshoz. Ez nem csak annak tudható be, hogy a fejlesztés hatására több mint 1000 új munkahely fog születni Kaliforniában.

Az Obama kormányzat előszeretettel invesztál zöld beruházásokba, mivel az USA attól tart, hogy más országok – elsősorban Kína – kiszorítja a piacnak erről a szegmenséről.

Az Ivanpah-ban felépülő erőműben 173 000 tükör segítségével egy 137 méter magas toronyra fogják irányítani a napsugarakat. A toronyban tárolt vízből a hő hatására gőz keletkezik, mellyel turbinákat hajtanak meg, így termelve elektromos áramot.

A beruházást 2010 októberében kezdték el és az elkészült projekttel együtt 250 millió dollárra fog emelkedni a Google által zöld innovációra fordított összeg nagysága.