Megújuló energiaforrások

Orosháza – Európai ezüstérmes

Ki gondolná, hogy Békés megyében van egy kisváros, amely mindent megtesz közintézményei gazdaságos üzemeltetéséért? Orosháza egy 31ezer lakosú város a Dél-Alföldi Régióban.

Az önkormányzat vezetői energiaköltségeik radikális csökkentését és középületeteik korszerűsítését tűzték ki célul. Energetikust alkalmaztak, és felmérték a közintézmények állapotát. Így eddig a város intézményei közül két általános iskola, a Gimnázium és Szakközépiskola, a Szociális Otthon és Diákkonyha fűtéskorszerűsítése, szigetelése és nyílászáró-cseréje valósult meg, valamint az épületek tetejére összesen 295m2 napkollektor felület került.

Így a város a 2009-10-es Napkorona Bajnokság egyik különdíját nyerte el, amellyel az önkormányzat példamutató hozzáállását jutalmaztuk. A település a Megújuló Energiák Európai Bajnokságában ezüstérmet nyert a közepes méretű települések kategóriában. “Számunkra ez a díj nagy megtiszteltetés, a munkánk gyümölcse.” mondta Németh Béla, Orosháza korábbi polgármestere.

További büszkeségre adhat okot a termálfürdőjéről is híres Orosháza-Gyopárosfürdőn egy önkormányzati beruházásban most épülő 1MW-os geotermikus erőmű, amely a kiemelkedően magas hőmérsékletű (98fokos) termálvíznek köszönhetően elektromos áram termelésére is alkalmas, és a hőenergia hasznosítására is van lehetőség.

A városi panelprogram során a lakosság bevonása és támogatása is megvalósul, és az önkormányzat minden segítséget megad a pályázatok beadása, és a kivitelezők kiválasztása során is.

A terveik között szerepel egy 10MW-os geotermikus erőmű Orosháza belvárosában, amely az összes közintézmény áramellátását biztosítaná,  a hőenergiával pedig a közintézmények és a 120 önkormányzati bérlakás fűtését váltanák ki.

Szerző: Kovács Emese – Energiaklub

Az idei bajnokságban az 5000 és 50 000 fő közötti települések ranglistáján Orosháza egyelőre az ötödik helyen áll.

Gyopárosfürdő,Orosháza

Ki lesz a magyar napváros, hol van a hazai napfalu?

A Napkorona Bajnokságban versenyző települések nem csak a magas presztízsértékű Napkorona díjat nyerhetik el, hanem közülük három az európai versengésben is jó eséllyel indulhat. A Napkorona Bajnokság kiváló alkalom, hogy az önkormányzati vezetők megismertessék a lakossággal a napenergiában rejlő lehetőségeket, illetve követendő példákat mutassanak be.

A Napkorona Bajnokság, egy európai kezdeményezés hazai fordulójaként, immár második éve támogatja a magyar önkormányzatokat napenergiás törekvéseikben. Az országos program egyértelmű sikerét jelzi, hogy a tavalyihoz képest idén már kétszer annyi település vesz részt a versengésben.

A szervezők minden már csatlakozott, vagy még regisztráció előtt álló kis- és nagyvárost, települést és falut arra bíztatnak, hogy a 2011 májusi 5-i díjátadóig még gyűjtsék az adataikat! Nem csak azért, mert akár a prágai Parlamentben tartott európai eredményhirdetésen is részt vehetnek, hanem mert mindenképpen megéri a nap, a napenergia felé fordulniuk!

A Napkorona Bajnokság első évéről készült filmünket az alábbi linken megtekinthetik:

YouTube előnézeti kép