Megújuló energiaforrások

Emberi erővel táplált DJ pult

A kaliforniai Coachella Music Festival szervezői egy meghökkentő ötlettel álltak elő az idei fesztiválon: az egyik sátorhoz emberi erő biztosította a megújuló energiát.

„Szállj be a mókuskerékbe, ha azt akarod, hogy szóljon a zene” – hangzott a 2011-es rendezvény egyik mottója. Természetesen a szervezők nem merték az egész fesztivál ellátását a közönség fizikumára bízni, így csak egyetlen színpad üzemeltetéséhez vették igénybe a lelkes tömeget.

A Global Inheritance közreműködésével tervezett színpadon két emberi méretű mókuskereket állítottak fel a DJ-k mögött, melyekben a vállalkozó szellemű és túlpörgött résztvevők vezethették le és adhatták át energiájukat a rendszernek.

Az energiatermelő játszótérként is felfogható szekcióban két felnőtt méretű libikóka, valamint hinták és biciklik segítségével lehetett áramot termelni, melyet lítium-ion akkumulátorokban tároltak.

Ahhoz, hogy ne legyen kínos csend a sátorban, a DJ-knek minimum 42 lelkes fesztiválozóra volt szüksége.

A rendezvény sajátos színpadja nem éppen a gyenge állóképességű résztvevőknek volt kitalálva, ezért ügyletek arra, hogy csakis megfelelő állapotban lévő fesztiválozók használják a gépeket.