Megújuló energiaforrások

Szaúd-Arábia célja, hogy napenergia nagyhatalommá váljon

Statisztikailag Németország a világelső a fotovoltatikus elemek telepítésében és hasznosításában. Két évtizeden belül könnyen elveszítheti előkelő pozícióját.

A 2010-es évvel bezáróan Németország 17 000 megawattos kapacitással rendelkezik a napenergia területén. Azonban Németország napjai meg vannak számolva. Szaúd-Arábia célja, hogy az elkövetkező két évtizedben 20 000 megawatt összkapacitású napenergiás beruházásokat valósítsanak meg.

Az (egyelőre) olajra támaszkodó ország terve hihetetlennek tűnhet első hallásra, de azt is figyelembe kell venni, hogy az ország sokkal jobb „alapanyaggal” rendelkezik a németekhez képest. Azaz egy adott felületen és adott időben mért napsugárzás területén jobb számokkal dicsekedhet európai riválisánál.

Az európai kontinensen nagyon kevés terület, például Szicília és Dél-Spanyolország büszkélkedhet Szaúd-Arábiához hasonló mutatókkal.

Az említett természeti előny ellenére hatalmas igyekezetre lesz szükség a közel keleten a számok teljesítéséhez. Átlagosan 1000 megawattot kellene kiépíteni évente.

Egyelőre nem tudható, hogy minek köszönhető Szaúd-Arábia megújulóenergiás igyekezete. Az apadó olajkészletekről szóló híresztelések épp annyira szerepet játszhatnak, mint az, hogy Szaúd-Arábia most látta elérkezettnek az időt arra, hogy az olaj mellett napenergiás nagyhatalommá (is) váljon.