Megújuló energiaforrások

Múlt vagy haladás?

Egy hatalmas szélerőmű megépítésének terve borzolja a kedélyeket Franciaországban és a csatornán túl, Nicolas Sarkozy elnök erre ugyanis a normandiai partraszállás helyszínét, a hadműveletben résztvevő veteránok által szent földnek tartott sávot szemlélte ki magának.

A Juno Beach-nél tervezett nyolcvan, egyenként 160 méter magas építmény ötlete komolyan aggasztja a francia és brit veteránokat, mivel szerintük a francia köztársasági elnök ezzel a lépéssel a partraszálláskor elhunyt 2500 katona emlékét sértené meg – számolt be a Múlt-kor történelmi portál.

A veteránok nemtetszésüknek adtak hangot: „Egyetértek azokkal, akik szerint helytelen egy megszentelt emlék helyére ilyet állítani” – mondta el a 87 éves Slater, aki 1944. június 6-án a Királyi Haditengerészetnél szolgált, s egy amerikai fregatton Sword Beach keleti oldala mellett járőrözött.

Juno Beach,1944. június 6.

Egy dolgot azonban nem szabad figyekmen kívül hagyni: a tervezett szélerőmű nem közvetlenül a parton kerülne felépítésre, hanem offshore rendszerben, a partvonaltól szabad szemmel nem látható távolságban.

Párizs 20 milliárd font értékben öt szélerőművet tervez építeni a nyugati part mentén, melyek összesen 600 turbinát foglalnának magukban. Franciaország célja, hogy 2020-ra 6000 megawatt energiát állítsanak elő az offshore erőművek segítségével. Az első turbinák 2015-ben lépnének működésbe.

Az, hogy az offshore szélerőművek a partról láthatatlanok, egyelőre nem nyugatatja meg a veteránokat. Szerintük olyan ingoványos helyeken kellene felépíteni őket, ahol egész évben fúj a szél – tette hozzá a 87 éves Ed Slater, a Normandiai Veteránok Szövetségének egyik vezetője.

Hamarosan eldől, hogy  Sarkozy eleget tesz-e a veteránok kérésének, vagy szabad utat kap a “megújulás” ezen a történelmi helyszínen.