Megújuló energiaforrások

Kína megduplázza a napenergia hasznosítására kitűzött célokat

A Japán katasztrófa hatására - a Fukusimában történt nukleáris baleset következtében ismét megingott az atomenergiába vetett bizalom – Kína úgy döntött, hogy 2020-ra összesen 50 gigawatt napenergián alapuló kapacitást kell kiépíteni.

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság bejelentette, hogy megduplázza az egy évtizeden belül elérendő célt. A jelenleg mindössze 1 gigawattos kapacitással rendelkező országban két lépcsőben szeretnék megvalósítani az 50 gigawattot.

2015-re 10 gigawatt, míg 2020-ra 50 gigawatt elérése a jelenlegi elvárás. Kína hamarosan közzé teszi az iparág támogatását részletesen bemutató, az első öt évre vonatkozó tanulmányt.

A megújulás több szempontból is ráfér a távol-keleti országra. A fosszilis energiahordozóktól és az atomenergiától való minél nagyobb függetlenedés mellett egészségügyi okok is indokolják a megújuló energiák elterjedését.

Az utóbbi évtizedek rohamos gazdasági fejlődésének következtében Kína előkelő helyen szerepel a levegő és vizek szennyezettségének tekintetében.

Az ország azt reméli, hogy a több százbillió dolláros befektetéseknek köszönhetően Kína energiaellátásának 15%-át megújuló energiával tudják biztosítani 2020-ra.